Beč će za devet godina imati dva miliona stanovnika

Radiosarajevo.ba
Beč će za devet godina imati dva miliona stanovnika
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Bečki zoološki vrt "Tiergarten Schönbrunn"

Nakon perioda velikog demografskog rasta na prelazu između 20. na 21. vijek, rast broja stanovnika u Beču u budućnosti će biti umjeren.

Prognoza o porastu broja stanovnika za narednih 30 godina odgovara prirastu koji se desio u Beču u posljednjih 15 godina, a on je iznosio 340.000 od 2001. do 2018. godine, javlja Eurocomm. 

Cifru od dva miliona stanovnika Beč će prema predviđanjima dostići 2027. godine, a rekordan broj od 2.083.630 stanovnika iz 1910. godine nadmašiti 2036. godine.

Drugi trend odnosi se na migracije, pa je tako priliv stanovništva od 2016. godine u opadanju. Kada je riječ o natalitetu, takozvani babyboom bit će nastavljen. Beč je posljednjih decenija postao mlađi, ali će u budućnosti, a posebno zbog produženja životnog vijeka, opet postepeno stariti.

U poređenju s ostalih osam austrijskih pokrajina, Beč i dalje ostaje najmlađa među njima.

Uspješni gradovi su gradovi koji rastu. Tako se Beč u posljednjih pola vijeka od (demografski) jednog od najstarijih gradova na svijetu na rubu Željezne zavjese razvio u mladu metropolu 21. vijeka u srcu Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije