Donatorska konferencija za pomoć Siriji: Njemačka obećala 2,3 milijarde eura, SAD 900 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Donatorska konferencija za pomoć Siriji: Njemačka obećala 2,3 milijarde eura, SAD 900 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države (SAD) izdvojiće 900 miliona dolara za pomoć ugroženom stanovništvu iz Sirije i njenim susjednim zemljama kako bi se mogle suočiti s posljedicama sirijske krize, najavio je američki državni sekretar John Kerry, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kerry je američku pomoć najavio na donatorskoj konferenciji koja se danas održava u Londonu, u cilju da se sakupi što više novca za pomoć onima koji su pogođeni ratom u Siriji

Oko 600 miliona dolara će biti izdvojeno za hranu, prihvat i smeštaj izbjeglica, dok će se 290 miliona dolara upotrijebiti za edukaciju u Jordanu i Libanu, gdje se trenutno nalazi oko 300.000 sirijskih izbjeglica.

Istovremeno je i njemačka kancelarka Angela Merkel saopćila da Njemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde eura za pomoć Siriji do 2018. godine. Kako prenose britanski mediji, Merkel je kazala da će Njemačka samo ove godine izdvojiti 1,1 miljardu eura.

Zajednički domaćini današnjeg skupa su Velika Britanija, Njemačka, Norveška, Kuvajt i Ujedinjene nacije. 

Tokom razgovora, koje će otvoriti britanski premijer David Cameron, učesnici će biti pozvani da odvoje nova sredstva za one koji su pogođeni sirijskim ratom, a to uključuje i njihove susjede i zone sukoba. 

Na konferenciji će se razmatrati i načini kako da se stvore uslovi za zapošljavanje i školovanje ljudi koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove u Siriji. 

Tursku, koja je prihvatila najviše sirijskih izbjeglica, više od dva miliona, na konferenciji predstavlja premijer Ahmet Davutoglu.

Zahtjev za ukupnu pomoć koji će biti predstavljen u Londonu iznosiće devet milijardi dolara. U tu sumu je uključen UN-ov koordinirani zahtjev desetina humanitarnih agencija, koji iznosi 7,73 milijardi dolara, dok je zahtjev vlada domaćina težak 1,23 milijarde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije