Beč: Donacija 15.000 čaša za vodu u znak solidarnosti sa kafićima

0
Radiosarajevo.ba
Beč: Donacija 15.000 čaša za vodu u znak solidarnosti sa kafićima
Foto: PID/ Christian Fürthner / Donacija bečke gradske uprave

Kako bi dala svoj doprinos bečkim kafićima nakon lockdowna bečka gradska uprava je za 230 gastronomskih preduzeća donirala 15.000 čaša za vodu.

Kafa bez čaše vode u Beču je nezamisliva, dok samo serviranje vode uz kafu ima dugu historiju. Iako se nekada u čaši vode ostavljala upotrijebljena kašičica za kafu, to se promijenilo poboljšanjem kvaliteta vode i otvaranjem prvog planinskog vodovoda 1873. godine. Do tada su kafići u Beču morali investirati u uslugu obrade i pročišćavanje vode kako bi gostima mogli ponuditi najkvalitetniju kafu.

Kristalno čista voda iz Alpa na koju su do tada polagali pravo samo bogati slojevi društva, postala je opće dobro i baza za dobru kafu. Do Beča vodi prirodnim padom, podzemnim cijevima, koje djelimično prolaze kroz planinske prijevoje.

Donacija bečke gradske uprave - undefined

Foto: PID/ Christian Fürthner: Donacija bečke gradske uprave

Za razliku od drugih milionskih gradova, gdje obavezno morate kupovati pitku vodu, Beč se može pohvaliti sa besplatnom vodom dobrog kvaliteta koja u neograničenim količinama teče iz kućnih i javnih česmi.

Kroz dva planinska vodovoda do grada dnevno stiže do 473 miliona litara vode kako bi se domaćinstva snabdjela vodom. Zahvaljujući visokom udjelu kisika i niskoj temperaturi bečka pitka voda uvijek osvježava, a gutljaj vode poboljšava okus kafe.

Čaša bečke gradske uprave za vodu od 0,1 litra sa decentnim natpisom "Wiener Wasser" (njem. bečka voda) djelo je bečkog dizajnerskog studija Kai Stania.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije