Beba iz Engleske dobila najskuplji lijek na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Beba iz Engleske dobila najskuplji lijek na svijetu
Foto: Instagram / Beba iz Engleske dobila najskuplji lijek na svijetu

Beba iz Essexa u Engleskoj koja boluje od spinalne mišićne atrofije dobila je u augustu najskuplji lijek na svijetu. Radi se o lijeku imena Zolgensma, kojim terapija košta 1.79 miliona funti, piše BBC.

Lijek je na tržište kao najskuplji lijek na svijetu stigao 2019. godine, prvobitno je bio odobren samo u Americi.

Novi lijek prilika za novi život

Edward ima jednu godinu, a kako je njegova majka rekla za BBC, otkad je dobio lijek, dobio je i priliku za novi život. Kaže i da je otkad se liječi postigao puno toga za što je mislila da nikad neće biti moguće, prenosi Index.

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

"Može se prevrnuti, samostalno sjediti, napravio je prve korake uz našu pomoć. Tako smo ponosni na njega. Ide mu nevjerojatno dobro, puno više nego što smo očekivali. Nevjerojatno smo sretni", rekla je njegova majka.

"Sve što sam ikad željela za njega je da može sjediti, a kad je to napravio, znala sam da će imati nevjerojatan život", dodala je.

"Nekoliko sedmica smo ga učili hodati i konačno je uspio sam pomaknuti noge. Kad je to prvi put sam napravio, suza mi je krenula. Bio je to nevjerojatan trenutak", opisala je majka koja sve objavljuje na Instagramu.

"Ovaj lijek dao je Edwardu novi život", poručila je majka.

Do Zolgensme primao Spinrazu

Edward, kojem je bolest dijagnosticirana u dobi od dva mjeseca, primao je Spinrazu sve dok nije dobio Zolgensme.

Budući da se radi o novom lijeku, dugoročni rezultati nisu poznati.

"Ovo vrijeme prošle godine bilo je užasno", rekla je, "jer mu je tada dijagnosticirana bolest i nismo znali hoće li preživjeti. Ali sada se možemo veseliti novoj godini. Prošle godine smo stalno razmišljali o tome što nas čeka i hoćemo li izgubiti našu bebu. Mislila sam da mu je vrijeme s nama odbrojano, ali sada to više ne mislim", dodala je njegova majka, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije