Azerbejdžan pokrenuo uzvratnu operaciju protiv armenskih snaga u Nagorno-Karabahu

0
AA
Azerbejdžan pokrenuo uzvratnu operaciju protiv armenskih snaga u Nagorno-Karabahu
Twitter / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Azerbejdžan je pokrenuo uzvratnu operaciju u srijedu protiv armenskih snaga u Nagorno-Karabahu nakon što je Armenija otvorila vatru u kojoj je ubijen azerbejdžanski vojnik, saopćilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

"Ujutro, 3. augusta, pripadnici ilegalnih armenskih oružanih odreda na teritoriji Azerbajdžana, gdje je privremeno raspoređen ruski mirovni kontingent, bili su izloženi intenzivnoj vatri s položaja azerbajdžanske vojske stacioniranih u smjeru regije Lachin", saopćilo je Ministarstvo.

Operacija je pokrenuta nakon što je azerbejdžanski vojnik ubijen u "terorističkoj i saboterskoj akciji ilegalnih armenskih naoružanih odreda jutros", navodi se u saopćenju.

Potpisan sporazum: EU će udvostručiti uvoz plina iz Azerbejdžana

Potpisan sporazum: EU će udvostručiti uvoz plina iz Azerbejdžana

Ministarstvo je navelo kako je Azerbejdžan "preduzeo odgovarajuće mjere" i pokrenuo kontraoperaciju nakon što su armenske snage pokušale zauzeti Kirgisko brdo i uspostaviti nove borbene položaje.

"Kao rezultat operacije 'Osveta' koju su provele jedinice azerbajdžanske vojske, vrh Kirgiz, kao i Saribaba duž Karabaškog grebena Malog Kavkaza i niz drugih važnih uzvisina su stavljeni pod kontrolu", dodaje se.

Ministarstvo je objavilo i snimke operacije.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana su pod tenzijama od 1991. godine kad je armenska vojska okupirala Negorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, teritoriju koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, kao i sedam susjednih regija.

Posljednji sukobi dogodili su se u septembru 2020, kad je Azerbejdžan oslobodio nekoliko gradova i oko 300 naseljenih mjesta i sela koji su bili okupirani od Armenije skoro tri dekade.

Dogovor uz posredovanje Rusije okončao je 44 dana intenzivnog sukoba u novembru 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije