Avion bio spreman da poleti pa pilot izašao iz kabine i rekao: "Preteški smo, neko mora ostati..."

1
Radiosarajevo.ba
Avion bio spreman da poleti pa pilot izašao iz kabine i rekao: "Preteški smo, neko mora ostati..."
Foto: Sky News / Ilustracija / Avion kompanije easyJet

Neuobičajena scena dogodila se na aerodromu Aresife na španskom ostrvu Lanzarote jer je avion kompanije easyJet, koji je trebalo da leti u Britaniju, bio "pretežak za poletanje".

Let sa aerodroma na Lanzaroteu do liverpulskog aerodroma John Lennon odložen je zbog težine aviona i loših vremenskih uslova.

Avion je trebalo da poleti u srijedu u 21.45 sati, ali je poletio sa španskog aerodroma tek oko 23.30 sati.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Na videu koji je snimio putnik, pilot je rekao: "Hvala što ste danas došli. Pošto vas ima mnogo avion je poprilično težak. Težina letelice u kombinaciji sa prilično kratkom pistom i trenutnim nepovoljnim uslovima znači da je avion pretežak za poletanje. Sigurnost je naš prioritet broj jedan. Nema šanse, sa trenutnim uslovima vjetra, da ovu letjelicu podignemo u vazduh. Postoji veliki broj faktora - veoma je vruće, vjetar nije fantastičan, pravac nije sjajan", prenosi Daily Mail.

"Možda se pitate šta će se dalje dešavati i to je ono što sam došao da kažem. Razgovarao sam sa našim operativnim timom i jedan od načina da se riješi problem sa težinom aviona je da ga učinimo malo lakšim. Ako je moguće, zamolio bih 20 volontera da odaberu da večeras ne lete za Liverpool. Ako neko želi da volontira, dobiće podsticaj. EasyJet nam je trenutno ponudio do 500 eura za svakog putnika koji je voljan da ne leti večeras", rekao je pilot.

Putnici panično vrištali u avionu: Muškarac pokušao otvoriti vrata tokom leta

Putnici panično vrištali u avionu: Muškarac pokušao otvoriti vrata tokom leta

Putnici su u nevjerici odmahivali glavom i mrmljali da žele da idu kući večeras. Ipak neki od njih su prihvatili ponudu. Portparol easyJeta je rekao da je 19 putnika prešlo na kasniji let pošto je avion premašio ograničenje težine za vremenske uslove. Avion je poletio tek u 23.24 sati, a stigao je na aerodrom John Lennon nešto poslije 3 sata ujutru.

"Ovo je rutinska operativna odluka u ovakvim okolnostima i ograničenja težine su na snazi za sve avio kompanije iz sigurnosnih razloga. U slučaju da bi let premašio dozvoljenu težinu, molimo putnike da se dobrovoljno prijave za besplatan prelazak na kasniji let, što se ovom prilikom i dogodilo, a volonterima je obezbjeđena naknada u skladu sa propisima. Sigurnost i dobrobit naših putnika i posade su uvijek najviši prioritet", saopštila je avio kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije