Kim Jong-nam ubijen jednim od najsmrtonosnijih nervnih otrova u svijetu

Radiosarajevo.ba, Hina
Kim Jong-nam ubijen jednim od najsmrtonosnijih nervnih otrova u svijetu
/ Kim Jong-nam
Istraga ubistva Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, još uvijek traje te je tokom obdukcije, prema prvim rezultatima, otkriveno kako je on ubijen iznimno smrtonosnim nervnim agensom VX, koji se koristi kao hemijsko oružje.

Ove informacije u petak je potvrdila malezijska policija, a u javnosti su se pojavile brojne spekulacije kako je upravo neko iz Sjeverne Koreje kriv za ovo ubistvo, iako to čelništvo ove države izričito negira, prenosi BBC.

Štaviše, vrlo brzo su sjevernokorejski čelnici odgovorili Maleziji kako je toliko insistiranje na provođenju istrage i obdukcije samo jedna od "zlokobnih" namjera.

Prema navodima policije, uzorci uzeti iz oka i sa lica Kim Jong-nama analizirani su u hemijskom odjelu policije i otkrili su prisutnost ovog nervnog agensa, koji je u SAD-u klasificiran kao oružje za masovno uništenje. Također, šef malezijske policije podsjetio je kako su dvije žene, jedna Vijetnamka i jedna Indonežanka, pošpricale neku tekućinu u lice Sjevernokorejca, nakon čega su oprale ruke i pobjegle s mjesta na kojem je ubistvo počinjeno.

Podsjećamo, Kim Jong-nam je umro ubrzo nakon što je napadnut na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, dok se spremao za ukrcavanje na let za Macao. Snimka objavljena u ponedjeljak pokazala je trenutak ubistva, odnosno, trenutak kada ga je napala jedna žena, nakon čega je viđen kako traži medicinsku pomoć.

Umro je na putu do bolnice.

VX je agens bez okusa i mirisa, i prema konvenciji o hemijskom oružju, njegovo je korištenje nedopustivo "osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe".

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol. Ako ga se koristi u velikim dozama smrtonosan je u roku od 15 minuta, navodi hemijsko-biološki centar američke vojske, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svijetu.

Malezija je u četvrtak zatražila od Interpola da pokrene alarm kako bi se pronašlo četvero Sjevernokorejaca za koje se sumnja da su uključeni u ubojstvo. Smatra se da iza ubojstva stoji sjevernokorejski vođa, a razlog je kritičnost njegova ubijenog polubrata prema režimu u Pjongjangu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije