Austrijski predsjednik podržao zakon o obaveznom vakcinisanju

2
Hina
Austrijski predsjednik podržao zakon o obaveznom vakcinisanju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen potpisao je Zakon o obavezi vakcinisanja koji će stupiti na snagu odmah nakon objavljivanja u austrijskom službenom listu, a ovo je bila posljednja pravna stepenica uoči stupanja na snagu obavezne vakcinacije koju za svoje građane od početka februara uvodi Austrija.

"Savezni predsjednik Alexandar Van der Bellen je, kako je to predviđeno Ustavom, potpisao Savezni zakon za vakcinisanje protiv COVID-19", saopćio je predsjednički ured.

Odmah nakon toga zakon je potpisao i austrijski kancelar Karl Nehammer. Kako javljaju austrijski mediji, zakon bi sutra trebao biti objavljen u Saveznom zakonu te sljedeći dan može stupiti na snagu.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Potpisivanje zakona

Potpisivanju zakona prethodilo je izglasavanje u domu saveznih pokrajina Bundesrat u četvrtak navečer. Donji dom austrijskog parlamenta zakon je izglasao 20. januara.

Zakon o vakcinisanju protiv koronavirusa predviđa tu obavezu za sve osobe koje žive u Austriji, a napunile su 18 godina. Izuzetak su osobe za koje iz zdravstvenih razloga ne postoji mogućnost vakcinisanja. U pojedinim slučajevima su od obavezne vakcinacije izuzeti i oni koji su preboljeli koronavirus. Zakon predviđa i kazne za one koji se ne budu pridržavali poziva vlasti za vakcinisanje.

Visoke kazne

Kazne za hitni postupak iznose do 600, a u redovnom postupku i do 3.600 eura. U prvoj fazi do 16. marta, međutim, još neće biti izricane kazne. Ministarstvo zdravstva mora još jasno definirati postupak pri izricanju kazni. U drugoj fazi od 16. marta vlasti će se ciljano pismeno obraćati onima koji se do tada još nisu odazvali vakcinisanju.

Nakon ove faze svi oni koji ne budu bili vakcinisani bit će suočeni s krivičnim postupkom. Austrijska vlada još nije odlučila kada će na snagu stupiti ta tzv. treća faza. Austrija je prva zemlja Evropske unije koja uvodi obavezu vakcinisanja protiv koronavirusa. Trenutno je u Austriji 75 posto građana u potpunosti vakcinisano protiv koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije