! / Austrija uvodi tvrdi lockdown, pravila važe od petka

12. 01. 2021. u 13:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 13

Austrija ne prestaje s novim ograničenjima kada je riječ o ulasku putnika u zemlju. Naime, od petka 15. januara u ponoć na snagu bi trebala stupiti nova odredba Ministarstva zdravlja.

Jedna od odredbi je uvođenje prethodne online prijave ulaska u Austriju, saopćila je u ponedjeljak austrijska televizija ORF.

Posebno se naglašava da dosadašnja Odluka o obaveznoj 10-dnevnoj samoizolaciji putnika koji ulaze u Austriju i dalje ostaje na snazi, a izlazak iz karantene je moguć tek nakon petog dana samoizolacije, predočenjem negativnog PCR testa.

Na obrascu će se morati navesti lični kontakt podaci te adresa prebivališta ili smještaja u Austriji, te koliko se dugo osoba namjerava zadržati u Austriji.

Prema tome, svi putnici koji od 15. januara budu ulazili u Austriju trebat će posjedovati prijavu ulaska u elektroničkom obliku ili ispis u štampanom obliku.

Navedene odluke, kao i do sada, ne odnose se na putovanja zbog hitnih i neodgodivih porodičnih i poslovnih razloga, zatim na putnike u prolazu kroz Austriju (tranzit) i osobe koje rade u prekograničnim područjima i diplomate.

Za putnike s „zelene liste“, obvezna je prijava ulaska u zemlju, ali ne i samoizolacija. Očekuje se da će Irska i Urugvaj biti stavljeni na „crvenu listu“ zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom, dok bi Singapur i Grčka navodno trebali biti skinuti s popisa rizičnih zemalja i područja, navode austrijski mediji.

Prema novoj odluci navodno bi i dalje, bez ikakvih ograničenja, u Austriju mogli ulaziti putnici iz Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda, Australije, Norveške i Finske.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA