Austrija: Umrle 243 osobe, ali statistika govori da su već pred pobjedom nad koronom

Radiosarajevo.ba
Austrija: Umrle 243 osobe, ali statistika govori da su već pred pobjedom nad koronom
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u dogovoru sa svojim kriznim štabom donio je odluku o otvaranju malih dućana već 14. aprila, a početkom maja mogla bi biti otvorene i ostale trgovine.

Hoteli i restorani još će morati pričekati sredinu maja prije nego što otvore svoja vrata, a o njihovom će se statusu razgovarati tek krajem mjeseca, piše Jutarnji

Kurz je mjere relaksacije restriktivnih mjera predstavio istovremeno apelirajući na građane da ostanu disciplinarni i nastave poštivati upute nadležnih tijela o društvenom distanciranju.

Povratak života: Otvaraju se trgovine, poznato kada će s radom početi hoteli

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je u svom obraćanju javnosti postupno ublažavanja mjera izolacije. Kako navode mediji, do ponedjeljka u 10 sati ujutro u Austriji je zabilježeno 12.058 slučajeva zaraze virusom COVID-19. Najviše u Tirolu (2.756) gdje je smješteno i jedno od europskih rasadišta epidemije.

Cilj je, tvrdi kancelar, iz koronakrize izaći brže od ostalih zemalja.

Beč je odluku donio u onome trenutku u kojem broji 12,390 potvrđenih slučaja koronavirusa, a do današnjeg je dana 243 osobe izgubile život zbog posljedica COVID-19.

Austrija je prvi slučaj koronavirusa zabilježila 25. februara, a trenutno broji 1.344 oboljela na milion stanovnika. 

Sredinom marta brojka oboljelih u Austriji kretala se stopom od 40 posto. Da se tada nije interveniralo uvođenjem strogih i restriktivnih mjera, upozorava ministar zdravstva Rudolf Anschober, Austrija bi brojala više od 2 miliona oboljelih, što je gotovo jedna četvrtina ukupnog stanovništva te zemlje.

Više o dešavanjima u Austriji možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije