Austrija: Sud poništio zabranu nošenja hidžaba u osnovnoj školi

1
Radiosarajevo.ba
Austrija: Sud poništio zabranu nošenja hidžaba u osnovnoj školi
Radio Slobodna Evropa / Ilustracija

Austrijski ustavni sud ukinuo je u petak zakon uveden prošle godine kojim je djevojčicama zabranjeno nošenje marame u osnovnim školama, prenosi AFP.

Sud je naveo da je ta mjera neustavna i diskriminatorna, a nakon žalbe dvije djevojčice i njihovih roditelja.

U izjavi koja objašnjava odluku sud je rekao da je zakon "u suprotnosti s načelom jednakosti kada se govori o religijskim slobodama, te slobodi vjerovanja i uvjerenja".

Zakon je branio djevojčicama mlađim od 10 godina da nose maramu, piše RSE.

U svojoj izjavi sud je naveo da bi daleko od promovisanja integracije, "zabrana mogla ... dovesti do diskriminacije, jer rizikuje otežan pristup obrazovanju za muslimanske djevojke i njihovo socijalno isključivanje".

Mjera je donesena u maju 2019. godine u okviru prethodne koalicije Narodne stranke desnog centra (OeVP) i krajnje desničarske Stranke slobode (FPOe), samo nekoliko dana prije pada te vlade zbog korupcijskog skandala.

Obje su stranke koristile antimigrantsku retoriku i upozoravale na "paralelna društva", a njihovi su glasnogovornici u to vrijeme jasno stavili do znanja da zakon cilja maramu na glavi.

Druge vjerske oznake, kao što je židovska kipa i turban Sikha, i dalje su bile dopuštene.

Međutim, u samom tekstu zakona pokušali su izbjeći optužbe za diskriminaciju navodeći da se zabrana odnosi na "odjeću s ideološkim ili vjerskim uticajem koja je povezana s pokrivanjem glave".

Ali, sud je naveo da se zakon može shvatiti samo tako da je usmjeren na pokrivače za glavu koji se koriste u islamu.

Trenutni ministar obrazovanja Austrije iz OeVP-a Heinz Fassmann rekao je da će Ministarstvo "primiti k znanju presudu i razmotriti njene argumente".

"Žao nam je što djevojčice tokom školovanja neće imati mogućnost da sebi prokrče put koji će biti slobodan od svake prisile", rekao je ministar.

Inače, nova koalicija koju čine OeVP i Zelena stranka, koja je stupila na dužnost u januaru planirala je proširiti zabranu nošenja marame za djevojčice mlađe od 14 godina.

Austrijsko muslimansko vijeće (IGGOe) pohvalilo je ovu odluku.

"IGGOe se protivi svakom obliku prinude", naveli su. "Ne odobravamo ni omalovažavanje žena koje ne žele nositi hidžab, ni ograničavanje vjerske slobode onih koje ga odluče nositi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije