Austrija od sutra drastično popušta mjere, ali neke ipak ostaju

0
Radiosarajevo.ba
Austrija od sutra drastično popušta mjere, ali neke ipak ostaju
Foto: Shutterstock / Austrija i COVID mjere

Od subote, 16. aprila, dan uoči Uskrsa, pa do 8. juna u Austriji će na snazi biti nove mjere austrijske vlade o suzbijanju pandemije koronavirusa, koje je predstavio javnosti novi ministar zdravstva Johannes Rauch.

Ministar je objavio da se uz ublažavanje mjere obaveznog nošenja FFP2 maske u javnom prostoru, ukida i tzv. “3G” pravilo (cijepljen, prebolio, testiran), u ugostiteljstvu, uključujući noćno ugostiteljstvo tj. noćne klubove, barove i diskoteke.

Uz to, kako je istakao Rauch, produžuje se valjanost “zelenog pasoša” za osobe koje su primile tri doze cjepiva (dvije doze plus booster).

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Tim će osobama zeleni pasoš umjesto do sada devet mjeseci, (270 dana), vrijediti godinu dana (365).

Kako je ministar napomenuo, osobama koje su primile “samo” dvije doze ili su preboljele COVID-19 “zeleni pasoš” i dalje vrijedi samo šest mjeseci, odnosno 180 dana.

Prema novim odredbama od sutra, 16. aprila, FFP2 maske još su obavezne u javnom prijevozu, taksiju i pri prijevozu učenika, u trgovinama prehrambenim proizvodima, drogerijama, trafikama, bankama, poštama, mehaničarskim radionicama… Obaveza nošenja maski ukinuta je u trgovinama.

Za kulturne i sportske priredbe također su “pale” maske. Obavezno je samo za više od 500 posjetitelja imati propisani sigurnosni koncept.

Turistička industrija također je došla na svoje. Hotelijerstvo konačno može početi raditi bez ograničenja odnosno obveze nošenja maski. I to vrijedi za sve: za djelatnike i za korisnike usluga. Dakle Austrija od sutra prelazi s kriznog u tzv. novonormalni radni modus. Onog staronormalnog prije pandemije više nema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije