Austrija: Novi ministri položili zakletvu, jedan je bio i u misiji u BiH

Radiosarajevo.ba
Austrija: Novi ministri položili zakletvu, jedan je bio i u misiji u BiH
Foto: EPA-EFE / Novi ministri u prijelaznoj vladi Austrije položili su danas zakletvu

Novi ministri u prijelaznoj vladi Austrije položili su danas zakletvu, a u njoj se, na mjestima koja su ostala upražnjena poslije povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije (FPÖ), nalaze sada stručnjaci.

Milorad Dodik branio Strachea: Očito je riječ o namještaljci, nastavljamo saradnju

Dodikov prijatelj i vicekancelar Austrije Strache podnio ostavku

U novoj, prijelaznoj austrijskoj vladi ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamjenik načelnika generalštaba vojske Austrije, generalpukovnik Johann Luif, koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, javlja Tanjug.

Njega je, kao i druge eksperte - visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastian Kurz.

Ministar odbrane je iskusan vojnik, zamjenik načelnika generalštaba i šef Direkcije u generalštabu.

U prijelaznoj vladi su i bivši predsjednik višeg suda Eckart Ratz, koji je na mjestu ministra unutarnjih poslova, šef socijalnog resora bit će Walter Pöltner, blizak opozicionoj SPO, a šefica austrijske kontrole leta Valerie Hackl je na čelu ministarstva infrastrukture i saobraćaja, dok će ministarstvo sporta i državne uprave voditi Juliane Bogner Strauß, koja je već na dužnosti kao ministrica za pitanje žena, a vicekancelar Hartwig Löger je postao ministar finansija.

Na mjestu šefice diplomatije ostala je Karin Kneissl, koja je došla u vladu preko FPÖ-a, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, pred polaganje zakletve novih ministara, ukazao je da zbog vanredne situacije u kojoj se nalazi zemlja želi da novim članovima vlade da nekoliko savjeta i smjernica.

Strache o kolegama: Kurz u seks-orgijama, a njegov prethodnik s maloljetnim crncima

Austrijski parlament u ponedjeljak će održati vanrednu sjednicu posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, to jest snimcima koji su se pojavili u javnosti na kojima se vidi kako doskorašnji vicekancelar i lider FPÖ-a Heinz-Christian Strache jednoj navodnoj nećakinji ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije