Australski vojnici pili iz proteze mrtvog talibana

0
Anadolija
Australski vojnici pili iz proteze mrtvog talibana
Foto: The Guardian Australia / Fotografija objavljena u Guardianu

Australski vojnici, koji su služili u Afganistanu, pili su iz proteze mrtvog talibanskog vojnika u ilegalnom baru u toj zemlji. 

Guardian Australia objavio je fotografije australskih vojnika, koji su učestvovali u akcijama protiv talibana, sa protezom noge militanta za kojeg se pretpostavlja da je ubijen u akciji na području Uruzgana 2009. godine.

Jedna od fotografija prikazuje vojnika kako pije iz proteze, a na drugoj fotografiji dva vojnika poziraju s protezama na zabavi.

Prema nekim izjavama, vojnicima je izričito zabranjeno da uzimaju i čuvaju "ratne trofeje".

Očevici su naveli da su neki vojni komandanti znali da su vojnici na taj način koristili predmet i nisu ih spriječili u tome.

U izvještaju generalnog inspektora australskih odbrambenih snaga objavljenom 19. novembra navedeno je da su australijski vojnici koji su služili u koaliciji pod vodstvom SAD-a i NATO-a namjerno ubili 39 afganistanskih civila u periodu 2005-2016.

Krajem novembra pokrenuta je administrativna istraga protiv 13 vojnika za koje je utvrđeno da su počinili ratne zločine u Afganistanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije