Australijska vojnikinja i suprug optuženi za špijunažu za Rusiju

1
Radiosarajevo.ba
Australijska vojnikinja i suprug optuženi za špijunažu za Rusiju
Facebook / Korolev: Bila tehničarka informatičkih usluga u vojsci.

Kira Korolev, australijska vojnikinja i njezin suprug uhapšeni su i optuženi zbog špijunaže za Rusiju.
Istražitelji kažu da su kao par, oboje australski državljani ruskog podrijekla, nabavljali dokumente Australskih obrambenih snaga (ADF) kako bi ih podijelili s Moskvom. Međutim, australska policija kaže da "nije pronađeno nikakvo značajnije kompromitiranje vojnih tajni".

Ovo je prvi put da se stroži zakoni o stranom uplitanju koje je Australija uvela 2018. koriste za podizanje optužbi za špijunažu.

Kira Korolev, 40-godišnja vojna tajnica, i njezin 62-godišnji suprug Igor Korolev na sudu u Brisbaneu službeno su optuženi zbog kaznenog djela špijunaže, za što je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina, piše BBC.

UEFA | Borac izdržao pritiske u Albaniji i nakon penala plasirao se u drugo pretkolo Lige prvaka

UEFA | Borac izdržao pritiske u Albaniji i nakon penala plasirao se u drugo pretkolo Lige prvaka

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da su ga nacionalne sigurnosne agencije "opširno informirale", ali ne želi izravno komentirati slučaj jer je sada pred sudovima.

Povjerenik australske savezne policije (AFP) Reece Kershaw rekao je da je par u Australiji više od desetljeća te da su oboje postali državljani prije nekoliko godina.

Igor je radio kao samostalni radnik, a Kira je tehničarka informatičkih sustava u vojsci, za što je prošla sigurnosnu provjeru, kažu u policiji.

Kershaw je naveo da je potajno otputovala u Rusiju dok je bila na dopustu iz ADF-a, a zatim je Igoru dala upute da pristupi njezinom radnom računu i pošalje osjetljivi materijal kako bi ga ona mogla proslijediti ruskim vlastima. Istraga o tome je li im išta od materijala ikada dostavljeno još je u toku, rekao je Kershaw, dodajući da bi se optužbe mogle i proširiti.

I Kershaw i šef australske špijunske agencije Mike Burgess, koji su se zajedno obratili medijima, odbili su odgovoriti na pitanja o prirodi dokumenata ili kako su vlasti dojavljene za navodne zločine. Burgess je rekao da je stalna prijetnja špijunaže "stvarna".

"Više zemalja nastoji ukrasti australske tajne. Ne možemo biti naivni i samozadovoljni", rekao je.

Kershaw je naglasio da australski saveznici mogu biti uvjereni da će zemlja "nastaviti identificirati i ometati aktivnosti špijunaže i stranog uplitanja". U priopćenju, ADF je rekao da je svjestan da je jedan od njegovih članova uhapšen te da sva kršenja sigurnosti shvaćaju ozbiljno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije