Australija: Senatorka prilikom polaganja zakletve kraljicu Elizabetu II. nazvala kolonizatorkom

8
Radiosarajevo.ba
Australija: Senatorka prilikom polaganja zakletve kraljicu Elizabetu II. nazvala kolonizatorkom
Foto: EPA / Lidia Thorpe

Lidia Thorpe, australijska senatorka domorodačkog porijekla, tokom polaganja zakletve na mandat u Parlamentu Australije, nazvala je kraljicu Elizabetu II. kolonizatorkom. Kraljica Elizabeta je formalno vođa Australije.

"Ja, suverena Lidia Thorpe, svečano i iskreno potvrđujem i izjavljujem da ću biti vjerna i biti istinski odana njenom kolonizatorskom Veličanstvu Kraljici Elizabeti II.", kazala je Thorpe za vrijeme polaganja zakletve prije nego što ju je prekinula predsjednica Parlamenta Sue Lines i drugi zastupnici.

Jedan zastupnik rekao je da Thorpe nije prava senatorka dok ne položi zakletvu na pravi način. Lines je zamolila Thorpe da položi zakletvu tačno onako kako piše na kartici. To je Thorpe učinila s visoko podignutom stisnutom šakom.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Indigenous Australian senator calls the Queen a 'coloniser'

An indigenous Australian senator has called Queen Elizabeth II a “coloniser”. Lidia Thorpe made the comments while being sworn into Australia's parliament. https://bbc.in/3cZR3WH

Posted by BBC News on Monday, August 1, 2022

"Suverenitet nikada nije ustupljen", napisala je Thorpe na Twitteru.

Australija je 1901. dobila nezavisnost nakon što je bila kolonija Velike Britanije više od jednog stoljeća. Britanska kraljica Elizabeta nosi titulu kraljice Australije, piše Index.hr.

U Australiji je sve više zahtjeva da se prekinu veze s britanskom kraljevskom porodicom te da se proglasi republika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije