Atomska bomba: Putinova ucjena koja se shvata ozbiljno

0
Radiosarajevo.ba
Atomska bomba: Putinova ucjena koja se shvata ozbiljno
FOTO: AA / Vladimir Putin

Ukrajina vrlo ozbiljno shvata ruske prijetnje atomskom bombom, kažu tamošnji zvaničnici.

Stručnjaci veruju da pretnja postaje realnija kako Rusija gubi na frontu. Prema nekim navodima, Moskva već sprema nuklearni test.

Kijev ozbiljno shvata ruske prijetnje o upotrebi nuklearnog oružja u slučaju da Zapad napadne Rusiju, rekao je za Deutsche Welle Ihor Žovkva, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Znate li razlog zašto je Amerika bacila atomske bombe na Japan

Znate li razlog zašto je Amerika bacila atomske bombe na Japan

„Ovo nije prvi put tokom ovog rata da nas (Putin) ucjenjuje atomskim oružjem, ne samo Ukrajinu već cijeli svijet – kao što je ranije ucjenjivao hemijskim ili biološkim oružjem“, rekao je Žovkva u emisiji „Zona konflikta“ na DW.

Prema njegovim riječima, prijetnje se moraju uzeti ozbiljno posebno poslije ilegalne aneksije četiri ukrajinska regiona koje bi sada Moskva mogla smatrati svojom teritorijom.

Prema riječima kijevskog zvaničnika, druge nuklearne sile bi trebalo da stanu na put prijetnjama Vladimira Putina.

„Trebalo bi da mu poruče da će biti strašnih posljedica ukoliko se usudi da koristi nuklearno oružje na ratištu“, dodao je bliski saradnik predsjednika Zelenskog.

Poruka Zapadu

Šef Kremlja više puta je pominjao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja. Stručnjaci su špekulisali o takozvanim „taktičkim nuklearkama“ manje snage, koje bi Rusija mogla upotrijebiti na frontu.

„Prijetnje dolaze u situaciji kad je u Rusiji čak i među elitama sve prisutnija mogućnost da se ovaj rat izgubi“, upozorava austrijski stručnjak za istočnu Evropu Gerhard Mangot sa Univerziteta u Inzbruku.

Prema njegovim riječima, upotreba atomskih bombi je još daleko, ali bi postala izvjesnija ukoliko Rusija stvarno bude na ivici vojnog poraza. U tom slučaju, očekuje Mangot, možda bi prvo bio izveden nuklearni test.

„Trenutno su pak prijetnje usmjerene na to da unesu nesigurnost među stanovništvo na Zapadu. Tako bi trebalo oslabiti podršku, posebno za isporuku oružja Ukrajini“, procjenjuje Mangot u razgovoru za Tagesšau. „Ideja je i da se zapadnim vladama pokaže kuda bi mogla da odvede spirala eskalacije kako bi ove počele da razmišljaju koliko su spremne da rizikuju za pobjedu Ukrajine nad Rusijom."

Neki i dalje misle da je blef

Posljednjih dana se množe nepotvrđene glasine da je Rusija željeznicom prebacila nuklearno naoružanje ka granici sa Ukrajinom, navodno planirajući test. Takođe se navodi da je jedna nuklearna podmornica pomjerena sa standardne pozicije u Bijelom moru. Te izvještaje prenijelo je nekoliko londonskih listova, dok je Kremlj demantovao.

Marsel Berni sa Vojne akademije u Cirihu kaže da se ne može sa sigurnošću reći kakav tovar je nosio pomenuti voz, ali i da je ta misterija poruka: „Čini mi se da je to neverbalni signal, poruka koja glasi: Spreman sam na eskalaciju."

Ovaj stručnjak je pak za RND rekao: „Zveckanje nuklearnim oružjem prati nas kroz cijeli rat. Putin i dalje blefira."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije