Crna subota: Svijet je bio najbliži atomskom ratu 27. oktobra 1962.

J. M.
Crna subota: Svijet je bio najbliži atomskom ratu 27. oktobra 1962.
/ Sovjetska podmornica B-59 ispred kubanske obale (Foto: wiki)
Kubanska kriza 1962. godine prijetila je opštem uništenju naše planete jer nikad dotad svijet nije bio bliži atomskom ratu.

Sve je počelo pokušajem stacioniranja sovjetskih nuklearnih raketa na Kubi. Sredinom oktobra 1962. američki špijunski avioni Lockheed U-2 više puta snimaju raketne baze na Kubi i otkrivaju sovjetske tehničare i vojnike kako u blizini San Cristobala postavljaju lansirne rampe za sovjetske rakete dugog i srednjeg dometa SS-4 i SS-5.  

Uslijedila je američka blokada Kube, najave sovjetske blokade Zapadnog Berlina. Događaji su eskalirali 27. oktobra 1962. kada je svijet bio na ivici rata. U danu poznatom kao "crna subota" činilo se da živci svima popuštaju i slijedi neviđeni sukob.

Američki razarač, u misiji blokade Kube, signalnim dubinskim bombama natjerao je sovjetsku podmornicu B-59 da isplovi na površinu. Amerikanci nisu znali da podmornica posjeduje nuklearno oružje i to je moglo biti kobno.

Nuklearni rat spriječio je Vasilij Aleksandrovič Archipov koji je imao ovlasti da odgovori na napad ali se suprotstavio (kao jedini među tri visoka oficira na podmornici) bez dodatnih konsultacija iz Moskve.

Na drugoj strani desila se jednako opasna "čarka". U izviđačkom letu iznad Kube sovjetskom raketom S-75 pogođen je Lockheed U-2, a poginuo je pilot Rudolf Anderson.

Američki generali traže neodložni kontraudar – bombardovanje protivavionskih baterija na Kubi. Predsjednik John F. Kennedy ipak "spušta loptu", naređuje da se ispita cijeli slučaj.

Oko 19.45 sati po lokalnom vremenu u Washingtonu su se tajno sastali savjetnik i brat američkog predsjednika Robert F. Kennedy i sovjetski ambasador Anatolij Fjodorovič Dobrinjin.

Postignut je dogovor da Sovjeti demontiraju rakete s Kube, a zauzvrat Amerikanci su prekinuli blokadu i dali garanciju da neće napasti ovo ostrvo te ukloniti rakete iz Turske.

Svijet je odahnuo, Rudolf Anderson ostao je jedina žrtva kubanske krize. Ko zna šta bi se desilo da u sovjetskoj podmornici 27. oktobra 1962. nije bio Vasilij Aleksandrovič Archipov. Nakon što je umro 19. augusta 1998. godine obje strane odale su mu priznanje da je "spasio svijet".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije