Assadovi vojnici slave preuzimanje kontrole nad Alepom

Fena
Assadovi vojnici slave preuzimanje kontrole nad Alepom
/ Anadolija
Sirijski režim je u četvrtak preuzeo kontrolu nad cijelim Aleppom, drugim gradom zemlje i ostvario svoju najveću pobjedu nad pobunjenicima od početka rata 2011.

Sirijska vojska je to službeno objavila u četvrtak navečer nakon izlaska posljednjeg konvoja pobunjenika i civila iz Alepa, bivšeg uporišta pobunjenika metropole koja je pala nakon mjesec dana žestoke ofanzive zračnih i kopnenih bombardiranja.

Prema vojnom saopćenju koje je na državnoj televiziji pročitao jedan general, "Glavno zapovjedništvo oružanih snaga je objavilo da je Alepo siguran nakon što je oslobođen terorizma, terorista i izlaska konvoja".

Režim slavi pobjedu sa svojim saveznicima Rusijom i Iranom. Zauzimanja Aleppa predstavlja poraz za saveznike opozicije, zaljevske monarhije, Tursku i zapadne zemlje koje u pobunjenicima vide alternativu za sirijski režim koji vlada pola stoljeća, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije