Arizona uznemirila svijet: Zatvorenike će pogubljivati - nacističkim plinom

2
24sata.hr, Radiosarajevo.ba
Arizona uznemirila svijet: Zatvorenike će pogubljivati - nacističkim plinom
Foto: AZCentral / Komora za smrtnu kaznu / Ilustracija

Cijanovodik su koristili nacisti koji su ubijali Židove u Auschwitzu, a sad će istu metodu primjenjivati zatvor blizu Phoenixa u Arizoni.

Potrošili su oko 2000 dolara kako bi nadogradili komoru smrti i zatvorenike pogubljivali metodom koju su koristili nacisti u Drugom svjetskom ratu u zloglasnom logoru smrti Auschwitzu.

Žestoko je na to reagirala židovska zajednica.

"Ovdje je nebitno podupire li netko smrtnu kaznu ili ne, radi se o načinu pogubljenja. Postoji nekakvo opće mišljenje i stav u američkom društvu da plin kojim su ubijali Židove nema mjesta u sistemu izvršenja smrtne kazne", rekli su iz američke židovske zajednice.

Podsjeća se da niko u Americi nije pogubljen plinom više od 20 godina.

Zadnji je bio Walter LaGrand, kojeg su pogubili 1999. godine. Osuđeni ubica umirao je 18 minuta, gušeći se zavezan za stolicu u saveznom zatvoru Florence u Arizoni. Njegovo pogubljenje su opisali svjedoci.

"Soba je utihnula kad su pustili plin. Zakašljao je dva, tri puta i počeo se tresti. Ruke su mu bile skroz crvene", objavile su lokalne novine nakon pogubljenja.

Nakon toga niti jedan zatvorenik u Americi nije pogubljen plinom. Danas američki zatvori traže druge načine pogubljenja, a nakon pomanjkanja smrtonosnih injekcija. U Utahu tako kažnjenike pogubljuje streljački vod, a Tennessee planira vratiti električnu stolicu.

A Florence zatvor u Arizoni nadogradio je 'sobu smrti' i nabavio sastojke za zloglasni cijanovodik. Promijenili su vrata i prozore, obnovili gumene brtve i nabavili sastojke za cijanovodik.

U Arizoni osuđenici na smrt mogu izabrati način pogubljenja ako su osuđeni za zločine prije nego što je savezna država Arizona prihvatila smrtonosnu injekciju kao način pogubljenja 1992. Od 115 osuđenika na smrt u Arizoni, njih 17 ima pravo birati. Dosad je bilo - ako odbiju izabrati - onda ih pogubljuju smrtonosnom injekcijom.

Inače, u posljednjih nekoliko mjeseci država pod kontrolom republikanaca krenula je agresivno da ponovno pokrene svoj istinski manjkav sistem izvršenja smrtne kazne, koja se u Arizoni ne provodi već sedam godina nakon jezive smrtonosne injekcije Josepha Wooda 2014. godine.

Ako zatvorenik odabere smrt smrtonosnom injekcijom - metoda koja se često koristi u izvršenju smrtne kazne i koja se navodi kao navodno "humana alternativa plinu, električnoj stolici ili streljačkom vodstvu" - također će otkriti da, kada je zadnji put korištena u Arizoni, bila je sve samo ne humana .

Naime, Josephu Woodu trebalo je gotovo dva sata da umre kad je Arizona eksperimentirala na njemu s 15 doza tada malo korištene smjese smrtonosnih injekcijskih lijekova. Svjedok pogubljenja rekao je Guardianu da je 660 puta izbrojio da je čovjek udahnuo.

U trenutnoj žurbi za ponovnim pokretanjem smrtne kazne, Arizona je odabrala dvojicu zatvorenika kao vjerojatne kandidate koji će prvi biti pogubljeni - 115 ljudi čeka ovu kaznu. Riječ je o Franku Atwoodu (65), osuđenom na smrt zbog ubistvo osmogodišnje djevojčice Vicki Lynne Hoskinson 1984. godine; i Clarence Dixon, 65, osuđen za ubistvo studentice Deane Bowdoin 1978. godine.

Član pravnog tima Atwooda, Joseph Perkovich iz Phillipsa Blacka, rekao je za Guardian da je neprikladno da država žuri prema određivanju datuma smrtne kazne kad je pandemija više od godinu dana ometala istragu o mogućoj nevinosti njegovog klijenta. Što se tiče Atwoodovog izbora između smrtonosne injekcije ili plina, Perkovich je rekao: "Nijedna opcija nije u redu."

Perkovich je dodao i da je „Frank Atwood spreman umrijeti": "Čovjek je grčke pravoslavne vjere i priprema se za ovaj trenutak. Ali on ne želi biti mučen i podvrgnut neuspješnoj egzekuciji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije