Arheolozi pronašli blago u potonulim brodovima na dnu rijeke Minjiang

Anadolija
Arheolozi pronašli blago u potonulim brodovima na dnu rijeke Minjiang
Kineski arheolozi pronašli su zaboravljeno blago u brodovima koji su otkriveni na dnu rijeke u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sichuan.

Direktor Instituta za arheološka istraživanja Gao Dalun kazao je kako je sa dna rijeke izvađeno više od 10.000 predmeta, a riječ je o zlatnicima, srebrenim i bronzanim predmetima, draguljima, kao i velikom broju sablji, noževa i drugog oružja i oruđa.

Arheološko nalazište smješteno je 50 kilometara južno od grada Chengdua na dnu rijeke Minjiang i to na mjestu na kojem se u nju ulijeva pritoka Jinjiang.

Pretpostavlja se da se radi o blagu koje je pobunjenik Zhang Xianzhong pokušao čamcima prebaciti na jug nakon što je daleke 1646. godine poražen od snaga dinastije Ming. Neki historijski izvori tvrde da je tom prilikom potonulo više od hiljadu čamaca sa blagom.

Na bazi historijskih podataka, arheolozi su u januaru sa dolaskom sužne sezone počeli vršiti iskopine na dnu rijeke, a prve predmete su pronašli već nakon iskopanih pet metara.

“Ovo su predmeti veoma značajni i vrijedni za nauku, historiju i umjetnost. Doprinijet će boljem razumijevanju života u doba Ming dinastije“, kazao je arheolog Li Boqian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije