April u Njemačkoj donosi nove promjene: Veće plate i poreske osnovice

0
Radiosarajevo.ba
April u Njemačkoj donosi nove promjene: Veće plate i poreske osnovice
Foto: Novi list / Ilustracija

Njemačka vlada je prošle godine usvojila paket novih mjera u korist stanovnika, a koji se primjenjuje u nekoliko faza. Nova faza se nastavlja primjenjivati u aprilu 2023. godine.

Vladin paket mjera u aprilu podrazumijeva veće plate za privremene radnike u Njemačkoj. Naime, kolektivno ugovorena minimalna plata za privremene radnike bit će najmanje 13 eura po satu od aprila.

Njemački sindikat IG Metall ističe kako će kolektivni ugovori utjecati na oko 98 posto od više od 800.000 privremenih radnika u Njemačkoj.

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

EBRD predstavio Izvještaj o tranziciji: Fokus na zelenoj ekonomiji i ekonomskom razvoju BiH

Veću satnicu od aprila ove godine dobivaju i lakireri te soboslikari. Sindikat radnika IG Bauen-Agrar-Umwelt najavio je povećanje satnice na 14,50 eura. Uz to, donja granica satnice od 12,50 eura primjenjivat će se za pomoćne radnike.

Njemačka vlada je daljnje povećanje minimalne satnice za rad na određeno vrijeme planirala za januar 2024. godine.

Porezne olakšice za zaposlene

U poreznim propisima postoji niz odredbi o olakšicama koje je uvela njemačka Vlada. Paketi pomoći će se nastaviti primjenjivati u aprilu. Za 30 eura povećat će se paušal za zaposlenike te će iznositi 1.230 eura. Dostupan je svima koji podnose poreznu prijavu i time smanjuju porezno opterećenje.

Paušal zaposlenika jedan je od troškova koji se odnose na dohodak. Dakle, na troškove nastale radom. To su, primjerice, putni troškovi ili radna odjeća, piše Fenix magazin.

Osim toga, doprinos za samohrane roditelje, koji je porastao na 4.260 eura, od aprila se primjenjuje na porezne olakšice na plaće. Do sada je to bilo 4.000 eura.

Od drugog djeteta, koje živi samo s jednim roditeljem i koje on odgaja, naknada se povećava za 240 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije