Apokaliptično proljeće u SAD-u: Snijeg i grad poharali gradove, troje poginulih

Radiosarajevo.ba
Apokaliptično proljeće u SAD-u: Snijeg i grad poharali gradove, troje poginulih
Foto: Twitter / Aprilska oluja u SAD-u
Širom centralnog dijela Sjedinjenih Američkih Država haraju velike oluje koje su donijele snažne vjetrove, snijeg, kišu i grad, a odnijele su četiri života i izazvale pometnju u cijelom saobraćaju.

Na međunarodnom aerodrom Saint Paul u Minneapolisu odloženi su svi letovi u subotu, zbog oluje i mećave koja je onemogućila čišćenje piste. Također, u subotu prijepodne oluja je odnijela dva života u Louisiani, među kojima i život dvogodišnje djevojčice koja je spavala u kamp kući, kada je na nju palo veliko drvo, prenosi AP.

U Wisconsinu žena je poginulča u saobraćanoj nesreći, nakon što je izgubila kontrolu nad kombijel, a vozač u Idahou poginuo je nakon što je njegov kamion sletio s ceste.

Kada je riječ o ostatku države, kroz grad Mounteinberg u Arkansasu protutnjao je tornado, usljed čega su porvijeđene najmanje četiri osobe, a kako agencije prenose, ovakvi vremenski uslovi očekuju se i tokom cijelog dana, do kraja, vikenda, prije nego što oluja pređe u New York i New England. Navodi se i kako je u Wisconsinu napadalo gotovo pola metra snijega.

Državna meteorološka služba je upozorila na mogućnost poplava u bilizini jezera Michigan u Wisconsinu i Illi noisu, gdje su stanovnici Chicaga upozoreni na talase koji mogu dostići i do 5,5 metara.

U Michiganu, gdje se očekuje još više snijega i leda, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje.

Snijeg i snažni vjetrovi jačine do 80 kilometara na sat zahvatili su i dijelove Južne Dakote, drugi dan zaredom, što je putovanja učinilo gotovo nemogućim.

Agencija navodi da je oluja ostavila trag i u Teksasu, u oblastima južno od Dallasa gdje je padao grad veličine kokošijeg jajeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije