Kabul / Talibani najavili da će uskoro proglasiti Islamski Emirat Afganistan

15. 08. 2021. u 21:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Agencija Associated Press javila je u nedjelju navečer kako su talibanski zvaničnici poručili da će u Afganistanu uskoro proglasiti uspostavljanje Islamskog Emirata Afganistan (Islamic Emirate of Afghanistan).

Ova vijest dolazi samo nekoliko sati nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani napustio zemlju i nakon što je centralna vlast u Kabulu u poslijepodnevnim satima 15. augusta mirno predala vlast predstavnicima talibana.

Iako nije bilo formalnog prijenosa vlasti, talibani su uspostavili kontrolu nad glavnim gradom, a samim tim i nad Afganistanom. Kako je ranije  navedeno, lider talibana Mullah Abdul Ghani Baradara mogao bi biti ozvaničen kao novi predsjednik Afganistana.Očekuje se da bi talibanski zvaničnici u narednih nekoliko sati trebali da ozvaniče proglašenje uspostavljanja islamskog emirata odnosno države.

Upravo tu odluku zvaničnici će objaviti iz Predsjedničke palate u Kabulu, a ova informacija dolazi od reportera i medija koji se još uvijek nalaze u Afganistanu.

Podsjećamo, nezaustavljivo napredovanje talibana i njihov neočekivano mirni ulazak u Kabul ipak je izazvao paniku kod domaćeg stanovništva.

Posebno su strahovali oni koji su sarađivali s stranim funkcionerima u glavnom gradu. Također, reagirale su i brojne strane diplomate s ciljem da se ubrza povlačenje osoblja i njihovih državljana iz te zemlje.

Prema informacijama reportera s terena, brojni diplomati neprekidno su tokom nedjelje evakuirani iz Kabula. 

Podsjećamo, ulaskom talibana u Kabul završena je dvadesetogodišnja vladavina afganistanske vlasti potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama. 

Ekipa Al Jazeere Arabic javila se iz Predsjedničke palate u Kabulu u koju su ušli talibani. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)