... / Afganistanac iz SAD-a: Država je prodata, došlo je do dogovora iza zatvorenih vrata

15. 08. 2021. u 19:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedan od osnivača Rise to Peace, organizacije koja radi na osnaživanju mira i tolerancije za sprečavanje terorizma i ekstremizma u svijetu, Afganistanac Ahmad Shah Mohibi iz Washingtona je govorio o situaciji u svojoj zemlji.

"Kad sam početkom godine bio u Kabulu bila je neizvjesnost, ljudi su vjerovali da će pregovori dovesti do mira, no danas gledamo provincije, različite bataljune, dijelove zemlje gdje su talibani preuzeli vlast. Jedan general je danas doručkovao s talibanima. Danas je ministar odbrane tvitao da su im ruke vezane i da je njihova domovina prodana. Sad govorimo o tome da se ova pobunjenička skupina nastanila u predsjedničkoj rezidenciji i doći će do odluke što će se dogoditi dalje. Tijekom godina se tražilo političko rješenje, odstupanje predsjednika i traženje kompromisa. Predsjednik do jučer nije htio odstupiti i takva je politika uništila Afganistan posljednjih 40 godina”, rekao je Mohibi za N1.

Dodao je da su sve ambasade zatvorene.

“Nedavno sam razgovarao s nekima koji odlaze helikopterima, avionima, pripadnici nevladinih organizacija i amabasada. Teško je vjerovati talibanima.”

Ističe da je Afganistan predan talibanima.

Mislim da je Afganistan predan talibanima. Došlo je do dogovora iza zatvorenih vrata, ne znamo o čemu se radi. Jučer sam razgovarao s ljudima iz sjevernog Afganistana koji su zamalo zarobljeni i jedan od generala mi je rekao da su odbili talibane do Mazar-i-Sharif i u pet popodne su ušli da je cijeli bataljun napustio, tj. pobjegao bez borbe i otpora. Bilo je otpora afganistanh boraca, ali nešto se dogodilo, a to treba istražiti međunarodna zajednica. Zašto su bez otpora mnoge provincije pale u ruke talibana? Čak je u Kabulu došlo do toga. Nešto se dogodilo. Kao što je ministar obrane rekao – domovina je prodana, moramo vidjeti ko ju je prodao", rekao je Mohibi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)