Guterres: Do 2050. potražnja za svježom vodom će porasti za više od 40 posto

Anadolija
Guterres: Do 2050. potražnja za svježom vodom će porasti za više od 40 posto
EPA / Antonio Guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u utorak da se predviđa da će do 2050. godine globalna potražnja za svježom vodom porasti za više od 40 posto te da će najmanje četvrtina svjetskog stanovništva živjeti u državama sa "hroničnim ili čestim" nedostatkom čiste vode.

Guterres je u Vijeću sigurnosti UN rekao da se već u svim regionima povećavaju napori da se pristupi vodi, napomenuvši da tri četvrtine država članica UN dijeli slivove rijeka ili jezera sa svojim susjedima.

"Voda, mir i sigurnost su neraskidivo povezani. Bez efikasnog upravljanja našim vodnim resursima, rizikujemo intenziviranje sporova između zajednica i sektora i povećanje napetosti među narodima", rekao je Guterres. 

Predsjednik Bolivije Evo Morales, čija zemlja predsjedava Vijećem, istakao je da je od 1947. godine oko 37 konflikata izbilo među zemljama zbog vode.

"Naša planeta, ljudska porodica i život u svim njegovim oblicima na Zemlji su u agoniji krize vode koja će se samo pogoršati u nadolazećim decenijama", rekao je Morales. 

On je upozorio da će, ukoliko se potrošnja ne smanji, trećina svjetskog stanovništva biti pogođena nestašicom vode do 2025. godine. 

Kako je kazao, trenutno oko 800 miliona ljudi nema pristup pitkoj vodi, a da 2,5 milijarde nemaju osnovne sanitarne uslove. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije