Antarktika: Sve više blistavo plavih jezera

Radiosarajevo.ba
Antarktika: Sve više blistavo plavih jezera
Pixabay / Ilustracija
Na Antarktici, posljednjih desetak godina javlja se sve više blistavo plavih jezera koja neodoljivo podsjećaju na Grenland, što ozbiljno zabrinjava naučnike.

Poznata je činjenica da globalno zatopljenje najviše pogađa Arktik, odnosno sjeverne polarne krajeve. Međutim, nova studija, objavljena u časopisu Geophysical Research Letters, pokazala je da se na priobalnom ledenjaku Langhovdeu na istoku Antarktike otapanjem formira veliki broj tzv. supraglacijalnih jezera.

Od 2000. do 2013. godine u ljetnom razdoblju zabilježeno ih je oko 8.000. Posebno zabrinjava to što neka od njih vrlo brzo otječu u dublje slojeve leda, što može uzrokovati slabljenje ledenjaka, njihovo pucanje, destabilizaciju i klizanje u okean. U konačnici ovaj proces može značajno ubrzati podizanje razine mora, prenosi Index.hr.

Naučnici ističu da je to prvi put da su zabilježili pojavu cijeđenja ledenjaka na istoku Antarktike. Ranije je ona bila uočena samo na toplijem, zapadnom dijelu, a vjeruje se da je uzrokovala spektakularna pucanja ledenjaka kao što je to bio slučaj s Larsenom B 2002. godine.

Stewart Jamieson, glaciolog sa Sveučilišta Durham u Velikoj Britaniji, jedan od autora studije, kaže da se istočni dio Antarktike do sada uglavnom smatrao vrlo hladnim i stabilnim.

Stvaranje jezera zabilježeno je u ljetnom razdoblju, u vrijeme kada temperature u tom području prelaze tačku ledišta.

Godine 2012. na 2013. zabilježeno je rekordnih 37 dana s temperaturama iznad nule.

Istraživački tim najviše zabrinjava činjenica da sve više pokazatelja upućuje na to da su upravo ista takva jezera jedan od glavnih pokretača ubrzanog otapanja Grenlanda u posljednje vrijeme (video ispod). Nakon što se tokom ljeta formiraju na površini leda, ona poniru i prodiru u dubine gdje podmazuju ledenjake i smanjuju njihovo trenje pri kretanju po tlu. Kada ta otopljena slatka voda konačno stigne do okeana, u njemu se ispred fronti ledenjaka stvaraju podvodni vrtlozi nalik na tornada koji uzrokuju daljnje otapanje leda.

Autori ističu da zabilježena pojava nije svojstvena samo kraju u kojem su provodili istraživanja već se odvija i u drugim dijelovima Antarktike. Situacija za sada još nije jako dramatična, međutim s nastavkom klimatskih promjena stvari bi se mogle ubrzano pogoršavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije