Anonymous: "Dignuli smo šake u zrak da se iznova suprotstavimo agresoru"

1
Radiosarajevo.ba
Anonymous: "Dignuli smo šake u zrak da se iznova suprotstavimo agresoru"
Print Screen / Anonymousi / Ilustracija

Nakon što je prošle sedmice objavila "cyber rat protiv ruske vlade", poznata hakerska grupa Anonymous sa temom maski Gaja Foksa kaže da sada hakuje rusku TV i striming servise.

„Hakerski kolektiv Anonymous hakovao je ruske servise za striming Wink i Ivi (poput Netflixa) i TV kanale uživo Russia 24, Channel One, Moscow 24 kako bi emitovao ratne snimke iz Ukrajine“, objavio je račun povezan s grupom na Twitteru vikend.

Twit je popraćen video snimkom nečega što se čini da je ratni snimak iz Ukrajine koji prekida ruske vijesti. Poruka na kraju tvrdi da su "obični Rusi protiv rata", pozivajući na kraj nasilnoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Vlast propustila šansu: Stupile su na snagu izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Schmidt

Vlast propustila šansu: Stupile su na snagu izmjene Ustava FBiH koje je nametnuo Schmidt

Je li sve to samo besmisleni „haktivizam“ ili posljedični napor da se suprotstavi agresiji Rusije? Gotovo je nemoguće kvantificirati antiratne napore grupe - ali, ako snimci izdrže, to je ipak simbolična pobjeda.

Hak je grupi privukao značajnu pažnju, primoravši je da brani taktiku.

"Mi smo uključeni u najveću operaciju Anonimusa ikada viđenu", objavila je grupa na Twitteru kasno u nedelju.

“S obzirom na to, zabrinuti smo da će nas neke vlade zaista vidjeti kao prijetnju i stvoriti neki scenario da izgledamo loše (lažna zastava).”

"Mi želimo samo mir, a ne rat", nastavila je grupa.

"Mi smo i ranije bili u centru pažnje. Puno puta smo bili u vijestima, ali nikada ništa slično onome što trenutno doživljavamo.”

Grupa također tvrdi da je hakovala i druge značajne mete, uključujući web stranicu ruskog Instituta za svemirska istraživanja.

To je značajno podizanje oružja - i znak da je tranzicija svijeta od protesta čizmama na zemlji ka sajberaktivizmu na dobrom putu.

"Dignuli smo šake u zrak da se iznova suprotstavimo agresoru", napisala je grupa na Twitteru.

“Nikada ne bismo odlučili da nekoga fizički povrijedimo. Shvatite ovo i znajte ako bilo koja vlada kaže drugačije”, prenosi The byte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije