Oproštaj / Angelina Jolie o smrti Kofi Annana: Bio je istinski svjetski državnik

19. 08. 2018. u 08:50:00 AA

Shares: 20

Oskarom nagrađena američka glumica i ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie poručila je kako ju je duboko rastužila vijest o smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Annana

Brojne ličnosti iz svjetske javnosti upućuju poruke i opraštaju se od Annana, koji je preminuo jučer u 80. godini u glavnom gradu Švicarske, Bernu, gdje se nalazio na liječenju. Od Annana se porukom oprostila i Angelina Jolie.

"Bio je istinski svjetski državnik i čestit čovjek. Poput mnogih drugih, sjećat ću ga se po njegovoj ljubaznosti, ljudskosti i snazi smirenosti. Moje misli su uz njegovu suprugu i cjelu porodicu", poručila je slavna glumica.

Kofi Annan i Ujedinjeni narodi su dobili Nobelovu nagradu 2001. godine za njihov doprinos bolje organizacije i mir u svijetu.

Annan je svoju karijeru započeo godine 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani.

Od 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog sekretara. U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće sigurnosti UN je 13. decembra 1996. imenovalo Annana generalnim sekretarom. Mandat mu je obnovljen 2002. godine


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA