Angela Merkel poručila: Da, vakcinisat ću se cjepivom AstraZeneca

1
Hina
Angela Merkel poručila: Da, vakcinisat ću se cjepivom AstraZeneca

Njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mario Draghi rekli su u petak da se namjeravaju cijepiti AstraZenecinim cjepivom, pošto je EMA za njega u četvrtak dala pozitivnu ocjenu, ustvrdivši da je "sigurno i djelotvorno".

Angela Merkel je rekla da je spremna primiti AstraZenecino cjepivo, premda je njegova primjena obustavljena na nekoliko dana zbog ozbiljnih poremećaja zgrušavanja krvi kod nekih cijepljenih osoba, za što nema dokaza da je uzrokovano cjepivom.

"Da, cijepit ću se AstraZenecinim cjepivom", rekla je njemačka kancelarka na press konferenciji. "Pričekat ću svoj red, ali ću to svakako učiniti", istaknula je.

Petnaestak zemalja je obustavilo primjenu tog cjepiva zbog popratnih pojava, ali ga je Europska agencija za lijekove (EMA) u četvrtak ocijenila "sigurnim i djelotvornim", u mišljenju koje se s nestrpljenjem iščekivalo, u prilikama nestašice cjepiva u Europi. Korist koja se povezuje s tim cjepivom veća je od rizika, istaknuo je WHO u petak.

"Moto je: cijepiti, cijepiti, cijepiti!", istaknula je nakon sastanka s čelnicima pokrajinskih vlada kancelarka koja je na meti kritike zbog sporosti kampanje cijepljenja u Njemačkoj.

Angela Merkel je usto rekla da je spremna naručiti rusko cjepivo Sputnik V za potrebe svoje zemlje, ako dobije odobrenje EU-a.

"Mislim da se u EU-u treba koristiti svakim cjepivom koje odobri Europska agencija za lijekove", rekla je, dodajući da u tom slučaju očekuje zajedničku narudžbu EU-a za sve zemlje bloka.

Ali "ako se to ne dogodi (...), Njemačka treba sama djelovati i to ćemo učiniti", dodala je.

Njemačka je prijavila više od 17.000 službeno potvrđenih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata, što je oko 5000 više nego prije sedam dana. Stopa pojavnosti bila je u petak 95,6 (90 u četvrtak), što nije daleko od 100, kada se uvode nove restrikcije.

Angela Merkel i čelnici 16 saveznih pokrajina sastat će se u ponedjeljak kako bi odlučili o možebitnom novom zatvaranju pošto je zemlja početkom marta donekle popustila mjere.

I italijanski premijer Mario Draghi rekao je u petak da će se cijepiti AstraZenecom.

"Još se nisam naručio, ali osobe moje dobi imaju pravo na cjepivo i da, primit ću AstraZenecu, moj sin ju je primio prekjučer u Engleskoj, dakle nemam baš nikakvih predrasuda ni sumnje", rekao je pred novinarima u Rimu.

Italija je, kao i Njemačka, Francuska i Španjolska, bila među zemljama koje su privremeno prekinule cijepljenje cijepivom AstraZenece. Cijepljenje tim cjepivom ponovno je počelo u petak.

Po Draghiju, privremeni prekid usporio je kampanju imunizacije "ali to usporavanje nije bilo tragično" jer je djelomično zamijenjeno drugim cjepivima. U Italiji je stanovništvo od kraja decembro cijepljeno sa 7,5 milijuna doza, a dvije doze primilo je 2,3 miliona ljudi.

Vlada vjeruje da će cijepiti 80 posto od 60,3 milijuna Italijana do polovice septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije