Angela Merkel odgovorila na pitanje zašto neće uzeti AstraZeneca vakcinu

1
Radiosarajevo.ba
Angela Merkel odgovorila na pitanje zašto neće uzeti AstraZeneca vakcinu
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel (66) rekla je da se neće cijepiti s AstraZeneca/Oxford vakcinom jer 'ne ulazi u grupu ljudi za koje se to cjepivo preporučuje'.

Kancelarka je tako još jednom stala iza njemačkih naučnika koji ne predlažu osobama starijim od 65 godina da se cijepe AstraZenecom.

U isto vrijeme, Guardian saznaje da je od oko 1,4 miliona cjepiva britansko-švedske kompanije poslane u Njemačku, iskorišteno manje od 190 hiljada (oko 13 posto).

Velika većina i dalje stoji netaknuta, iako ga je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila za korištenje, piše Jutarnji list.

Njemačka kancelarka je u intervjuu za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung, između ostalog, pričala i o tome....

Na pitanje novinara razumije li strahove osoba koji se ne žele cijepiti AstraZenecom, odgovorila je: 

"AstraZeneca je pouzdano, učinkovito i sigurno cjepivo, odobreno od strane Europske agencije za lijekove i preporučeno u Njemačkoj za osobe mlađe od 65 godina. Sve vlasti kažu da se ovom cjepivu može vjerovati. Sve dok su zalihe cjepiva oskudne, kao što je to trenutačno slučaj, ne možete birati čime ćete cijepiti."

Nakon toga uslijedilo je potpitanje novinara: "S obzirom na ovaj problem prihvaćanja, ne biste li trebali biti primjer drugima i cijepiti se?"

Na što je Merkel kratko i sigurno uzvratila: "Ja imam 66 godina i ne pripadam skupini preporučenoj za AstraZenecu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije