Angela Merkel: 'Koristila sam sva raspoloživa sredstva da spriječim sukob u Ukrajini'

2
Radiosarajevo.ba
Angela Merkel: 'Koristila sam sva raspoloživa sredstva da spriječim sukob u Ukrajini'
Foto: EPA - EFE / Angela Merkel

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je koristila sva raspoloživa sredstva kako bi pokušala spriječiti trenutni sukob u Ukrajini.

"Upotrijebila sam sve što mi je bilo na raspolaganju da pokušam spriječiti ovu situaciju", rekla je Merkel za njemački dnevnik Die Zeit.

"Činjenica da nije uspjelo nije dokaz da je bilo pogrešno pokušati", naglasila je. Diplomacija je 'nužna', kako je primijetila bivša kancelarka. Međutim. Merkel je više puta branila svoju politiku prema Rusiji. Ispravnima je nazvala napore da se riješi sukob na istoku Ukrajine nakon događaja na Krimu 2014. u sklopu takozvanih sporazuma iz Minska.

Danas se obilježava Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

Danas se obilježava Dan sjećanja na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

"Podržavala sam te diplomatske napore", rekla je bivša šefica njemačke vlade, dodavši da je 'jako zabrinuta' zbog Ukrajine. "Na moju veliku žalost, bilo je dosta onih koji to nisu bili zainteresirani", priznala je Merkel. Prema njezinim riječima, u Europskom vijeću Njemačka i Francuska, uložile su napore za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini. Bivša njemačka kancelarka rekla je da je tada puno razgovarala s bivšim predsjednikom Ukrajine Pjotrom Porošenkom i sadašnjim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Predsjednik Zelenski bio je vrlo kritičan prema sporazumima iz Minska. To je već rekao tijekom svoje predizborne kampanje i istaknuo da ih smatra neizvedivim", rekla je Merkel. Napomenula je da, prema ukrajinskim političkim čelnicima, ovaj sporazum nije popularan u Ukrajini i bilo ga je vrlo teško politički provesti.

U ranijem intervjuu za Die Zeit, objavljenom 7. decembra 2022. godine, Merkel je izjavila da su sporazumi iz Minska iz 2014. pokušaj da se Ukrajini kupi vrijeme. Rekla je da je tada 'svima bilo jasno' da je sukob zamrznut i da problem nije riješen. Ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije je rekao da smatra tu izjavu Angele Merkel potpuno neočekivanom i razočaravajućom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije