Analiza prve debate Bidena i Trumpa: Nespremnost trenutnog predsjednika uzdrmala demokrate

2
DW
Analiza prve debate Bidena i Trumpa: Nespremnost trenutnog predsjednika uzdrmala demokrate
Foto: AA / Donald Trump i Joe Biden

Biden i Trump sučelili su se u prvoj TV-debati uoči predsjedničkih izbora u novembru. Debata je bila prožeta Bidenovim verbalnim spoticanjima i Trumpovom uzdržanošću oko toga da li bi prihvatio rezultate izbora.

Bila je to prva debata između sadašnjeg i bivšeg predsjednika SAD. I bila je luda. Demokratski predsjednik Joe Biden i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump sastali su se u Atlanti u četvrtak uveče po lokalnom vremenu, više od četiri mjeseca uoči predsjedničkih izbora 2024. godine – i razgovarali o imigraciji, ekonomiji i čitavom nizu drugih pitanja.

Jedan od glavnih zaključaka: Demokrate su u nevolji. Od samog početka, Bidenov glas je zvučao slabašno, što su neki izvori iz njegovog izbornog tima pripisali prehladi. Nije velika stvar, normalno, ali je 81-godišnji Biden, čija je starost bila glavna tačka sporenja tokom cijele kampanje, izgledao izuzetno slabo.

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

Rasvijetljen zločin u Italiji: Mladić iz BiH ubijen iz osvete, uhapšene tri osobe

"Ja bih otkrio činjenicu da je imao kašalj", rekao je za DW Džej Majs Kolmen, izborni analitičar Centra za politiku Univerziteta Virdžinije. "Da je (Bidenov tim) to otkrio prije debate, možda bi to bilo uklopljeno u očekivanja nekih ljudi, pa bi ga procijenili kao malo ljubaznijeg ili lakšeg."

Biden nije mogao da dokaže da je "sposoban za funkciju"

Kritike Bidenovog nastupa nakon debate nisu bile dobre, i to ne samo zbog njegove promuklosti. Publici nije bio potreban Trump da ističe, kao što je povremeno činio, da mnoge od Bidenovih zbrkanih rečenica nemaju nikakvog smisla.

Za glasače koji su čvrsto usidreni u demokratskom taboru i "nikad ne bi glasali za Trumpa", ovakva TV-debata vjerovatno neće napraviti veliku razliku. Ali za one koji se još nisu odlučili, debate su prilika da čuju šta misle oba kandidata o ključnim pitanjima ― i vide kako se ponašaju. Uoči debate, dva glavna pitanja bila su da li će Biden biti dovoljno agilan da ukloni svaku zabrinutost u vezi sa svojim godinama i da li će Trump moći da se ponaša predsjednički.

Iranci biraju novog predsjednika nakon pogibije Raisija u helikopterskoj nesreći

Iranci biraju novog predsjednika nakon pogibije Raisija u helikopterskoj nesreći

Biden definitivno nije ispunio svoj cilj, kažu stručnjaci.

"Ovdje nema šta da se uljepšava: ova debata je bila katastrofa za Joea Bidena", smatra Ines Pol, šefica dopisništva Dojče vela u Vašingtonu. "Glavni cilj za Bidena večeras je bio da demonstrira da je sposoban za funkciju, ali nije uspio."

Dejvid Akselrod, viši savjetnik predsjednika Baraka Obame do 2011. godine, rekao je za CNN da Biden nije uspio da ostavi energičan utisak, čak je ponekad djelovao pomalo dezorijentisano. A Kolmen je rekao da je Trump sa 78 godina samo nekoliko godina mlađi od Bidena, ali izgleda da je deceniju mlađi od sadašnjeg predsjednika.

Trump odbija da odgovori na pitanja

Bivši predsjednik je bolje prošao u postizanju svog cilja, nastupajući predsjednički. Za razliku od svoje prve debate protiv Bidena 2020. godine on nije stalno prekidao svog protivnika – vjerovatno je pomoglo to što mu je mikrofon bio isključen kada nije bio njegov red da govori. Ali, najmanje predsjednički se te noći ponašao Biden, a ne Trump, i to onda kada je ismijavao tjelesnu težinu republikanskog kandidata.

Trump je nekoliko puta ignorisao zahtjeve voditelja. Umjesto da odgovori na pitanja o brizi o djeci ili svojim godinama, Trump se stalno vraćao svojoj omiljenoj temi: da bi ilegalni imigranti koji su uspjeli da dođu u SAD zbog Bidenove politike mogli da unište zemlju.

"On smatra da je pridržavanje teme koju određuje pitanje u osnovi neobavezno", kaže Kolmen. "Generalno gledano, voditelji mu se nisu previse suprotstavljali".

Trump je takođe više puta otvoreno lagao tokom debate. Tvrdio je, na primjer, da je za vrijeme njegovog predsjedavanja američka granica bila najbezbjednija "u istoriji naše zemlje". Međutim, neregularna migracija u SAD bila je veća tokom Trumpovog mandata nego tokom oba mandata Baraka Obame, pokazuju podaci analitičara sa Pojnterovog instituta koji su provjeravali činjenice.

Prva debata Trumpa i Bidena: Nije počelo dobro za trenutnog predsjednika

Prva debata Trumpa i Bidena: Nije počelo dobro za trenutnog predsjednika

Trump: oklijevanje oko prihvatanja izbornih rezultata

U jednom od ključnih momenata debate, Trump je također odbio da kaže da li će prihvatiti rezultate predstojećih izbora, bez obzira ko pobijedi.

Pitanjem se naravno podsjetilo na ono što se dogodilo poslije prošlih izbora. Trump je 2020. odbio da prihvati da je izgubio i tvrdio je da su demokrate manipulisale rezultatima. Ostao je pri svom narativu o ukradenim izborima čak i nakon što su glasovi ponovo brojani na više mjesta i nakon što su njegove tvrdnje demantovane sudskim odlukama. Taj stav je imao važnu ulogu u ohrabrivanju Trumpovih desničarskih pristalica da 6. januara 2021. godine upadnu u Kapitol, u pokušaju da spriječe demokratski prenos vlasti.

Nakon što je dva puta odbio da se izjasni, Trump je konačno rekao da bi prihvatio rezultate izbora 2024. godine ako bi to bili "pošteni, legalni i dobri izbori", ne precizirajući šta to znači.

Kamala Harris: Amerikanci se trebaju usredotočiti na Bidenova postignuća, ne debatu

Kamala Harris: Amerikanci se trebaju usredotočiti na Bidenova postignuća, ne debatu

Demokrate "u panici"

Biden u svom generalno smušenom nastupu nije mogao da poentira ni u oblastima koje bi za njega i demokrate trebalo da budu domaći teren. Recimo, to bi bio atak na Trumpa zbog njegovih protivzakonitih uvjerenja ili predstavljanje sebe kao velikog zaštitnika prava žena da odlučuju o tome da li će da rode. Bidenovo obećanje da će ponovo uspostaviti nacionalno ustavno pravo na abortus, koje je Vrhovni sud ukinuo 2022. glasovima trojice konzervativnih sudija koje je imenovao Trump, nije zaista ostavilo jak utisak zbog njegovog slabog nastupa.

Odmah po okončanju debate bilo je riječi o tome da li bi demokrate ipak mogle da predlože drugog kandidata za predsjednika uoči Nacionalne konvencije Demokratske stranke u augustu ili na njoj. Novinari CNN-a rekli su da su čuli da su demokratski političari "zabrinuti" zbog Bidena kao kandidata, ne navodeći, naravno, imena.

Ines Pol, koja je za DW pratila i izbore 2020, smatra da je Bidenov slab učinak na debati "izazvao diskusije o tome kako Demokratska stranka može da spriječi Bidena da se ponovo kandiduje". Jedan od načina da se to uradi bilo bi otvaranje mogućnosti da delegati na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke izaberu drugog kandidata. To bi bilo krajnje neobično, ako se osvrnemo na posljednjih nekoliko decenija američke politike, piše DW.

Ali, ovo nisu uobičajena vremena, kaže Pol: "Demokrate su u panici".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije