Tvrdnje / Rusi su zvanično izgubili bitku za drugi najveći grad u Ukrajini?

14. 05. 2022. u 16:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ruske trupe odustaju od drugog ukrajinskog grada Harkova i povlače se nakon sedmica bombardovanja i neuspjelog pokušaja da ga opkole, javljaju britanski mediji.

Ukrajinski generalštab rekao je da se Rusi povlače iz grada na sjeveroistoku zemlje i fokusiraju se na čuvanje puteva snabdijevanja, dok su snage Kijeva i Moskve bile uključene u žestoku bitku za istočno industrijsko srce zemlje.

Ruska vojska će se umjesto toga usredotočiti na pokretanje minobacačkih, artiljerijskih i zračnih napada u istočnoj provinciji Donjeck kako bi maksimalno 'iscrpile' ukrajinske snage.

Iz instituta za proučavanje rata, odnosno iz istraživačkog centra sa sjedištem u Washingtonu, rekli je da je Ukrajina "izgleda dobila bitku za Harkov".

U njemu je još pisalo: "Ukrajinske snage spriječile su ruske trupe da opkole, a kamoli da zauzmu Harkov, a zatim su ih protjerale iz okoline grada."

To znači da ukrajinska artiljerija sada može ugroziti grad Vovčansk, koji sadrži ključnu autoput i željezničku liniju koja snabdijeva ruske snage u Donbasu.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov rekao je za BBC da su ruske trupe samo jednom uspele da uđu u mali dio ključnog sjeveroistočnog grada i da ih tamo nije bilo dugo vremena.

"Rusi su stalno granatirali Harkov jer su bili vrlo blizu grada. Sada kada su se povukli, ljudi se postepeno vraćaju u grad. Svim građanima obezbjeđujemo vodu, plin i struju", rekao je on i još dodao kako su, nažalost, mnogi stambeni objekti su uništeni ili oštećeni. Dakle, u budućnosti ćemo morati da radimo veliku rekonstrukciju."

Regionalni guverner Oleh Sinegubov rekao je u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da u proteklom danu nije bilo granatiranja Harkova.

Dodao je da su ruske trupe jako smetale regionu i da su manji gradovi i naselja i dalje ugroženi.

"Ovo ukazuje da je prerano za opuštanje. Pozivam sve da adekvatno reaguju na alarme i da ne budu na ulici bez potrebe", dodaje.

Rekao je da je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu u blizini Izjuma, grada 125 kilometara udaljenog južno od Harkova koji je pod efektivnom ruskom kontrolom barem od početka aprila, piše Daily Mail.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA