Naoružanje / Amerikanci se odjednom našli u problemu: ‘Pogledajte zadnju pošiljku Ukraj...

05. 05. 2022. u 07:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Amerikanci su u Ukrajinu poslali toliko oružja da se odjednom nametnulo pitanje mogu li uopće sami svoje zalihe održati na potrebnoj razini.

Od početka rata, SAD je na istok Europe poslala velike zalihe Stingera, Javelina, raznoraznih haubica i ostalog oružja.

Za primjer, Ukrajincima je osigurano oko 7.000 protutenkovskih raketa Javelina što je otprilike jedna trećina svih američkih zaliha. Također, procjenjuje se da je u Ukrajini završila otprilike četvrtina svih američkih zaliha protuzračnih raketa Stinger...

Na papiru, dakle, sve izgleda savršeno, ali tu se krije jedan problem koji je otkrio prvi čovjek Raytheon Technologiesa, kompanije koja upravo proizvodi Stingere.

Naime, on je rekao investirorima da kompanija do iduće godine neće moći povećati proizvodnju i to iz jednostavnog razloga - nema dijelova.

"Može li to biti problem? Ukratko - da", rekao je umirovljeni pukovnik američkih marinaca i bivši vladin savjetnik.

"Primijetio sam da Stingeri i Javelini nisu bili uključenu u zadnju pošiljku Ukrajini i to bi mogao biti jasan znak da je predsjednik Biden upoznat s problemom. Također, vjerujem da se u Pentagonu ozbiljno raspravlja na tu temu", dodao je Technologies. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)