"Ko prvi posegne za nuklearnim oružjem - on će i nastradati"

5
Radiosarajevo.ba
"Ko prvi posegne za nuklearnim oružjem - on će i nastradati"
Foto: Twitter / Ostaci nuklearke u Černobilu

"Kako govorimo od prvog dana, strategija se ne ispunjava onim tempom kako su zamislili. Promjena svih ciljeva i stanja na terenu ne ide u pravcu da Rusija i Vladimir Putin mogu biti zadovoljni. Kada pogledamo sve te poruke koje šalju, posebice da će se osvetiti svima koji se umiješaju u rat, mislim da je to više upućeno prema domaćem medijskom tržištu, jer svi smo svjesni da ako nema pripadnika oružanih formacija zemalja članica NATO saveza i EU-a, da su zemlje članice EU-a i NATO savez odlučni u podršci koju daju Ukrajini u borbi za slobodu i samostalnost", rekao je vojni analitičar Gordan Akrap u Dnevniku HRT-a.

Teško je procijeniti, dodao je, šta Putin sada želi i hoće, no s obzirom na aktivnosti koje smo vidjeli, nije nemoguće da se istočni dio od Krima prema Mariupolju i proširenje okupiranih područja Luganska i Donjecka, da na takav način Putin kaže da je Rusija zaokružila svoje strateške ciljeve i da je oslobodila područja regija Donjecka i Luganska.

"Kao što je Putin odlučio započeti rat, u jednom trenutku se neće samo njega pitati hoće li rat stati jer će Ukrajinci zadržati pravo da brane svoju samostalnost i nezavisnost i treba im još malo vremena da osposobe svoje udarne jedinice za napadna djelovanja po dubini prostora, rekao je Akrap.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Tačka spajanja bila odmetnuta pokrajina Pridnjestrovlje u Moldaviji, gdje su se također proteklih dana mogle čuti eksplozije. Akrap je rekao da je okupirano područje koje kontroliraju ruske oružane snage praktički ozbiljan kamen spoticanja i sigurnosni izazov kako za Moldaviju, tako i za Ukrajinu. Smatra da je aktivnosti koje se tamo događaju moguće pripisati određenim obavještajnim diverzantskim operacijama.

"Lako je pretpostaviti da može doći do intenziviranja vojnih operacija na način da se ukloni ta prijetnja koja prijeti i Moldaviji i Ukrajini", dodao je.

Ruske snage su, objasnio je Akrap, bile prisiljene na povlačenje sa sjevera jer im operacije nisu išle onako kako su zamislili i trpjeli su ogromne tehničke i ljudske gubitke.

"S istim takvim gubicima su sada suočeni i na istoku i na jugu Ukrajine. Imaju određenih pomaka na terenu, ali kao na opruzi - s jedne strane su osvojili određeni teritorij na istoku Ukrajine, s druge strane područje oko Harkiva i sa sjevernih strana je dosta oslobođeno u odnosu kako je bilo, što stvara temelj za aktivnosti "demilitarizacije ruskih pograničnih područja", odnosno za izvođenje brojnih diverzantskih udara na logističke pravce", rekao je.

Kada je počeo rat u Ukrajini, Akrap je rekao da je to zato što je Putin izgubio živce. Na pitanje može li se to opet dogoditi i natjerati Putina da upotrijebi nuklearno oružje, Akrap kaže da se teoretski može dogoditi i ta situacija, a sve države koje imaju nuklearno oružje su se pripremile za ovakve situacije.

"U svim strategijama je nuklearno oružje sredstvo odvraćanja od napada. Svi znaju da onaj koji prvi potegne nuklearno oružje, pogotovo ako nema sisteme za odbranu, on će i stradati. U ovom slučaju se može očekivati da je to praktički još jedna od dezinformacija koja se upućuje ruskom stanovništvu i ruskim medijima kako je Rusija ipak ta koja diktira uvjete", objasnio je Akrap.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije