Amerikanci poručili: Svi smo mi muslimani

Anadolija
Amerikanci poručili: Svi smo mi muslimani
/ AA
U New Yorku na hiljade Amerikanaca, čiji je predsjednik Donald Trump najavio ograničenje ulasku muslimana u zemlju, demonstracijama ”Svi smo mi muslimani” pokazali su jasan stav u vezi s izjavama američkog predsjednika.

Nakon izjave Donalda Trumpa da će potpisati odluku o ograničavanju ulaska muslimana u zemlju, Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) organiziralo je miting i protestnu šetnju.

 Veliki broj Amerikacana okupio se u parku Washington Square i kritizirao antiislamsku i antimigrantsku politiku Trumpa.

Demonstranti su uzvikivali slogane ”Ne Trumpu, Ne KKK, Ne faštističkom SAD-u”, ”Glasno i jasno reci: Izbjeglice ovdje ste dobrodošle ”, ”Svi smo mi muslimani, svi smo migranti”, ”Ne zabrani, ne zidu”. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo ”Solidarizirajmo se sa braćom muslimanima”, ”Bori se protiv neznanja, a ne protiv migranata” te mnoge druge.

Na mitingu pored predstavnica CAIR-a, obratila se i zastupica Demokrata u Kongresu Nydia Velazquez.

”Odbijamo politiku koja nanosi bol i koja će unazaditi našu naciju”, poručila je Velazquez.

Ona je dodala kako je svako vidio fotografije djece iz Alepa i da su one srceparajuće.

”Ovdje sam da našoj braći muslimanima poručim ‘I ja sam musliman”, istaknula je Velazquez.

Demonstracijama su prisustvovali i Jevreji koji su željeli naglasiti kako se solidariziraju s muslimanima i da su svi danas i svaki dan građani New Yorka.

Letitia James, koja je dio uprave gradom New York na mitingu je istaknula kako neće zatvoriti granice.

”Ono što New York čini velikim jeste to što je grad migranata i grad utočište. Bilo kakva prijetnja bilo kojoj grupi, nije važno da li su crnci, muslimani ili Jevreji, prijetnja je svima nama”, poručila je James.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije