Amerikanci imaju novi veliki ratni plan za Ukrajinu: Sastoji se od četiri faze

4
Radiosarajevo.ba
Amerikanci imaju novi veliki ratni plan za Ukrajinu: Sastoji se od četiri faze
FOTO: Facebook / Volodimir Zelenski u posjeti Washingtonu

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sastavlja novu strategiju u ratu Ukrajine protiv Rusije, koja se fokusira na pomoć Ukrajini u odbrani od novih ruskih napredovanja, umjesto na ponovnom osvajanju teritorija pod ruskom okupacijom.

Zapad se nada da će Ukrajina ove godine uspjeti odbraniti teritorij koji je trenutno pod njenom kontrolom i da će se usredotočiti na taktiku koja se dosad pokazala najuspješnijom, poput raketnih napada na ruske vojne ciljeve na Krimu.

Kako saznaje The Washington Post, nova američka strategija za Ukrajinu u potpunosti se razlikuje od plana koji je Washington imao prije godinu dana, kad su američke i savezničke vojske požurile s obukom vojnika i slanjem sofisticirane opreme u Kijev u nadi da bi mogle brzo potisnuti ruske snage.

Hladan tuš na Koševu: Zvijezda 09 ranim golom šokirala Sarajevo

Hladan tuš na Koševu: Zvijezda 09 ranim golom šokirala Sarajevo

No, realnost na terenu, prije svega krahirana ukrajinska protuofanziva, navela je SAD da sastavi novi strateški dokument koji u fokusu ima dugoročni cilj jačanja ukrajinskog gospodarstva i borbenih snaga.

Američkom planu se pridružilo još gotovo 30 drugih država, a svaka od njih sada priprema vlastiti dokument u kojem će objasniti specifične obaveze prema osiguranju ukrajinske dugoročne sigurnosti i gospodarskog napretka u narednih 10 godina. Administracija predsjednika Bidena bi vlastitu desetogodišnju obvezu, koju sastavlja State Department uz odobrenje Bijele kuće, mogla objaviti već ovog proljeća.

Ukrajina u problemu, prijeti joj finansijski krah? 'Svi se pitaju šta je s 300 milijardi dolara'

Ukrajina u problemu, prijeti joj finansijski krah? 'Svi se pitaju šta je s 300 milijardi dolara'

Sigurna budućnost

No, prije toga, američki Kongres treba odobriti zahtjev predsjednika za dodatnih 61 milijardi dolara za Ukrajinu, od čega je polovica sredstava namijenjena pomoći koja je ukrajinskoj vojsci ovog trena potrebna, dok je ostatak usmjeren na pomoć Ukrajini u izgradnji sigurne budućnosti bez goleme zapadne pomoći, poput izgradnje ukrajinske vojno-industrijske baze te potpori u provođenju političkih reformi. Pojedini američki dužnosnici upozoravaju da bi Rusija mogla dobiti rat u roku od nekoliko sedmica ako Kongres ne odobri ovaj zahtjev.

Američki dokument za Ukrajinu sastoji se od četiri faze - borbe, izgradnje, oporavka i reforme. Bivši obavještajni analitičar CIA-e, Eric Ciaramella, ističe da je za fazu "borbe" Ukrajini trenutno najpotrebnije topničko streljivo, sustavi protuzračne obrane i veća količina dronova.

Faza "izgradnje" usredotočena je na pomoć u izgradnji budućih ukrajinskih sigurnosnih snaga na kopnu, moru i u zraku, odnosno na razvoj ukrajinske industrijske baze za proizvodnju oružja. U fazi "oporavka" Ukrajini bi se osigurala dodatna protuzračna obrana kako bi se stvorili zaštitni "mjehurići" ne samo oko Kijeva i Odese, već i oko drugih gradova, što će omogućiti obnovu ključnih sektora ukrajinskog gospodarstva.

Privlačenje stranih ulaganja u Ukrajinu također će zahtijevati dodatne napore u zaustavljanju korupcije u Ukrajini. Američki dužnosnici rekli su za The Washington Post da će novi dokument jamčiti potporu za kratkoročne vojne operacije i izgraditi buduće ukrajinske snage koje mogu odvratiti rusku agresiju.

Dugoročna strategija transformacije Ukrajine ima korijene u deklaraciji koju su lani potpisali čelnici skupine G7, a u kojoj se navodi dugoročna sigurnosna i ekonomska podrška koju planiraju pružiti Ukrajini. U obraćanjima javnosti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistira da Ukrajina ostane u ofanzivi, ali se ukrajinska vojska već počela pripremati za prelazak u defenzivu, kopati rovove i graditi barikade duž linije fronta. Zelenski je svjestan da se bez značajne američke pomoći ne može provesti ozbiljna, strateški ofanzivna operacija.

Sporazum o granici

Glavna slaba tačka plana američke administracije je upravo nemogućnost osiguranja dodatne financijske pomoći Ukrajini. Indikativno je da je gotovo istovremeno s objavom američkog plana u The Washington Postu, The Hill objavio pismo predsjednika Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Mikea Johnsona, u kojem on ističe da će blokirati sporazum o granici istog trena kad dođe u Zastupnički dom.

Kijev pred bolnom dilemom, evo ko čeka Ruse na prvoj liniji

Kijev pred bolnom dilemom, evo ko čeka Ruse na prvoj liniji

Naime, republikanci su postavili sporazum o sigurnosti granice kao uvjet za daljnju pomoć Ukrajini. Bijela kuća pristala je na novi pristup za odvraćanje tražitelja azila na granici, uključujući stvaranje ovlasti koja bi omogućila da migranti, koji ilegalno pređu granicu SAD-a i Meksika, budu brzo vraćeni u Meksiko.

Biden je rekao da je sporazum o granici o kojem se trenutno pregovara u američkom Senatu "najteži i najpravedniji" skup mogućih reformi i obećao da će "zatvoriti granicu" kad se dogovor donese. Međutim, Johnson je brzo reagovao, rekavši da je prijedlog sporazuma u ovom sadašnjem obliku "mrtav po dolasku" u Zastupnički dom američkog Kongresa, što znači da Ukrajina vjerojatno neće tako skoro ugledati novu američku pomoć, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije