Amerikanac osuđen na 21 godinu zatvora zbog pokušaja špijunaže za Rusiju

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanac osuđen na 21 godinu zatvora zbog pokušaja špijunaže za Rusiju
Foto: EPA / NSA

Specijalista za sajber sigurnost koji je kratko radio u tajnoj američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) osuđen je na više od 21 godinu zatvora u ponedjeljak zbog pokušaja špijunaže za Rusiju, saopćilo je Ministarstvo pravde.

Jareh Sebastian Dalke, 32, proveo je manje od četiri sedmice radeći u NSA (National Security Agency), ogromnoj i moćnoj agenciji za signalsku obavještajnu aktivnost američke vlade, prije nego što je iznenada dao otkaz, navodeći porodične probleme krajem juna 2022. godine.

Tokom nekoliko sedmica provedenih u NSA, Dalke je odštampao tajne dokumente, a nakon odlaska ponudio ih je na prodaju za 85.000 dolara osobi za koju je vjerovao da je ruski agent, prema sudskim dokumentima.

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Zapravo, imao je posla sa tajnim agentom FBI-a.

Dalke, iz Colorado Springsa, Kolorado, priznao je krivicu u oktobru u američkom Okružnom sudu za šest optužbi za pokušaj prenosa klasificiranih informacija o nacionalnoj odbrani agentu strane vlade.

"Ovaj optuženi, koji je položio zakletvu da će braniti našu zemlju, vjerovao je da prodaje klasificirane informacije o nacionalnoj sigurnosti ruskom agentu, dok je zapravo otkrivao sebe FBI-u", rekao je ministar pravde Merrick Garland u saopćenju.

"Ova presuda pokazuje da će oni koji pokušavaju izdati našu zemlju biti odgovorni za svoje zločine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije