Amerika danas slavi Dan neovisnosti

5
Radiosarajevo.ba
Amerika danas slavi Dan neovisnosti
Foto: EPA-EFE / Joe Biden i Bijela kuća

Amerika danas slavi nacionalni praznik, Dan neovisnosti. Amerikanci danas slave 4. juli najpoznatiji Dan neovisnosti u svijetu.

Njihovi su političari 1776. godine u Philadelphiji potpisali Deklaraciju, kojom je proglašena neovisnost od Velike Britanije.

Tada su postavljeni temelji Sjedinjenih Američkih Država.

Četvrti juli najvažniji je državni blagdan kojim se slavi američka historije i politička tradicija. Amerikanci s ponosom drže do nacionalnih obilježja.

Američki Dan neovisnosti jedan je od najvažnijih datuma u modernoj svjetskoj povijesti jer obilježava početak državnog uređenja zasnovanog na razvoju demokracije, liberalnog konstitucionalizma i slobode pojedinca.

Deklaracija je otvorila put i drugima.

Joe Biden s ljubimcima  - undefined

Foto: Twitter: Joe Biden 

Amerika je postala uzor mnogima koji su sanjali život u državi koja poštuje neotuđiva prava pojedinca na slobodu, jednakost i ekonomskog blagostanje.

Amerika je, kao i većina ozbiljnih država, odabrala jedan datum i naprosto ga se stoljećima drži.

4th of July su Amerikanci počeli slaviti još tokom Rata za neovisnost, pa su već 1777. godine zabilježeni vatrometi, svečane večere, govori političara i sve što ide uz proslavu državnih blagdana.

Trebalo je, doduše, gotovo stotinu godina da Dan neovisnosti postane federalni blagdan, ali 4th of July je u međuvremenu postao jedan od najprepoznatljivijih datuma uopće, u cijelom svijetu poznat kao američki Dan neovisnosti

Stoga našim američkim prijateljima želimo Sretan Dan neovisnosti i 245. rođendan njihove domovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije