Amerika: Rat prelazi u drugu fazu

0
Radiosarajevo.ba
Amerika: Rat prelazi u drugu fazu
Foto: EPA-EFE / Ruska vojska

Adam Schiff, predsjednik obavještajnog odbora američkog Kongresa, rekao je za CNN da će američki predsjednik Joe Biden posjetiti Ukrajinu dodavši kako je to "samo pitanje vremena".

"To je nešto što se razmatra, pitanje je vremena kad će takva posjeta biti ostvariva", rekao je Schiff.

Jučer je predsjednica Kongresa Nancy Pelosi postala najviša američka dužnosnica koja se susrela u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim od početka ruske invazije krajem fberuara.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Delegacija američkog Kongresa na čelu s Pelosi je sa Zelenskim razgovarala o ukrajinskim prioritetima za sljedeću fazu rata, koja se vodi na istoku zemlje nakon što su se ruske snage povukle iz okolice glavnog grada, te o zahtjevu američkog predsjednika Bidena koji je od Kongresa zatražio paket pomoći Ukrajini vrijedan 33 milijarde dolara.

"Htjeli smo razgovarati sa Zelenskim o tome koji su njegovi prioriteti što se tiče oružja koje treba Ukrajina u sklopu tog golemog paketa pomoći. Vodili smo detaljan razgovor o sljedećoj fazi rata. Rat sad prelazi iz faze u kojoj su Ukrajinci dočekivali ruske tenkove iz zasjede u fazu ratovanja dalekometnom artiljerijom. To mijenja prirodu onog što sad Ukrajina treba da bi se obranila", rekao je Schiff, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije