Amerika povlači kompletno osoblje iz ambasade u Havani

Radiosarajevo.ba
Amerika povlači kompletno osoblje iz ambasade u Havani
SAD prave plan za smanjenje osoblja američke ambasade u Havani, kao odgovor na još nerazjašnjene incidente u kojima je narušeno zdravlje nekim njihovim tamošnjim diplomatama, navode američki i kongresni zvaničnici.

Prema planu State departmenta, čija se izrada privodi kraju i koji bi mogao biti objavljen u narednim danima, SAD bi sa Kube povukle članove osoblja koji nisu od ključnog značaja i porodice diplomata, navode isti, neimenovani izvori, prenosi Reuters.

Neizvjesno je, međutim, da li će povlačenje biti dobrovoljno ili prisilno, a jedan američki zvaničnik je rekao da se pojedini detalji plana još razrađuju.

Dvadesetak službenika ambasade SAD u Havani ili članova njihovih porodica žalili su se oštećenje sluha izazvano takozvanim "zvučnim" napadima i mnogi od njih su morali da se vrate u Ameriku na liječenje.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriguez prenio je prije dva dana američkom državnom sekretaru Rexu Tilersonu da vlada Kube nema nikakve veze sa neobjašnjivim "napadima" na zdravlje američkih diplomata, dodajući da Havana još nema dokaze kako bi objasnila šta se desilo.

Na sastanku u Washingtonu koji je održan na zahtjev Kube i koji je prvi na tom nivou od stupanja na dužnost Donalda Trampa, Tilerson je naglasio da je Kuba odgovorna da zaštiti diplomate na svojoj teritoriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije