Američki špijuni doznali sredinom juna da Prigožin planira pobunu: "I Putin je bio obaviješten"

0
Radiosarajevo.ba
Američki špijuni doznali sredinom juna da Prigožin planira pobunu: "I Putin je bio obaviješten"
Foto: EPA-EFE / Vojnici i narod sinoć u Rostovu

Jučerašnja Prigožinova pobuna bila je definitivno vremenski među najkraćima, a po izvedbi među najbizarnijima. I još uvijek ne znamo šta se sve u pozadini krije.

Iako nije došlo do velikog krvoprolića, Jevgenij Prigožin je Vladimiru Putinu uspio potpuno skinuti glazuru moćnog vođe. I to sigurno neće proći bez kazne. Ako šefovi prežive, pobunjenici obično završe mrtvi, iako Prigožin vjeruje da će preživjeti i nastaviti dalje.

Ono što je zajedničko svim ruskim vojskama pod raznim režimima je brutalnost s kojom postupaju prema ljudima koji pokažu nedostatak lojalnosti prema svojim nadređenima. Nema sumnje da su Prigožin i njegov i plaćenici bili Putinov osobni projekt. Njegov neuspjeli pokušaj obnavljanja ruskog carstva vratio se sad kao oružana pobuna plaćenika, a Lukašenkova uloga u zaustavljanju vojnog napredovanja prema Moskvi iznimno je ponižavajuća za ruskog predsjednika.

Spremni za napad na Ukrajinu: Rusija doprema i raspoređuje svoje najmodernije borbene avione

Spremni za napad na Ukrajinu: Rusija doprema i raspoređuje svoje najmodernije borbene avione

Zabrinutost u SAD-u

Američke špijunske agencije sredinom juna su prikupile obavještajne podatke koji su ukazivali da je vođa plaćeničke skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, planirao naoružanu akciju protiv ruskog vojnog vrha, i hitno ih proslijedili Bijeloj kući i drugim vladinim agencijama kako ne bi ostale zatečene situacijom. Potvrdilo je to nekoliko američkih dužnosnika za ugledni The Washington Post.

No, iako se znalo da se nešto sprema, tačna namjera i vrijeme kad će Prigožin krenuti sa svojim šokantnim planom nisu bili poznati. Tek nešto prije nego što je krenuo u svoj pohod prema Moskvi, postalo je jasno što se sprema. Ruski državni vrh, navode američki dužnosnici, primio je na vrijeme dovoljno signala o tome da se nešto kuha. I Putin je, uvjereni su sigurno bio obaviješten da Prigožin nešto planira, iako nije jasno kada mu je to tačno rečeno, no akcija je bila definirana više od 24 sata prije nego što je krenula.

List navodi kako je tokom protekla dvije sedmice u SAD-u vladala velika zabrinutost zbog onoga što bi se moglo dogoditi - hoće li ruski predsjednik Vladimir Putin ostati na vlasti i kako će bilo kakva nova nestabilnost djelovati na kontrolu ruskog nuklearnog arsenala.

Nastavak haosa u Rusiji: Ponedeljak neradni dan u Moskvi, niko ne zna gdje je Jevgenij Prigožin

Nastavak haosa u Rusiji: Ponedeljak neradni dan u Moskvi, niko ne zna gdje je Jevgenij Prigožin

"Bilo je puno pitanja u vezi s tim. Nestabilnost koja bi mogla proizaći iz unutarnjeg ruskog rata bila je ključni strah, potvrdili su američki dužnosnici za The Washington Post. Osim Bijele kuće, i visoki dužnosnici u Pentagonu, State Departmentu i Kongresu su u posljednje dvije sedmice dobili ove obavještajne informacije.

Mihajlo Podolnjak, savjetnik u Uredu predsjednika Ukrajine, komentirajući odluku čelnika Wagnera da zaustavi takozvani "marš pravde" na Moskvu ironično je kazao kako se radilo o Prigožinovom „fenomenalnom izboru”.

"Skoro je srušio Putina, preuzeo kontrolu nad središnjim vlastima, došao do Moskve i odjednom se predaje... I to zato što je jedan vrlo specifičan posrednik sa sumnjivom reputacijom, Lukašenko, obećao sigurnosne garancije koje je dao Putin - onaj isti čovjek koji je to jutro naredio Prigožinovo uništenje. I zbog straha koji je Putinova elita proživjela tokom posljednja 24 sata, Putinova naredba će sigurno biti izvršena... Iako nije sve bilo beskorisno: Prigožin je ponizio Putina i državu i pokazao da više nema monopol nad nasiljem", komentirao je Podolnjak, piše Slobodna Dalmacija.

Putin je slabiji nego ikad

Anton Geraščenko: 'Rusija ima dva predsjednika, ovo nije kraj haosu'

Anton Geraščenko: 'Rusija ima dva predsjednika, ovo nije kraj haosu'

Rusija ima bogatu povijest državnih udara i pobuna - od revolucija u palačama u 18. stoljeću, neuspjele pobune 1825. liberalnih vojnih oficira koji su okusili slobodu na Zapadu boreći se protiv Napoleona do Februarske revolucije 1917, kada je vrhovno zapovjedništvo vojske poručilo caru Nikoli II da je njegovo vrijeme isteklo. Analitičari smatraju kako je jučer Vladimir Putin za dlaku izbjegao dramu nalik onoj iz 1917, kad je ukinuto Rusko Carstvo, a posljednji ruski car abdicirao.

Putin je preživio dan, no, kako navodi analitičar The Telegrapha "daleko je od toga da je iz šume izašao i slabiji je nego ikad".

"Ovi događaji nas samo podsjećaju da se u Rusiji ništa ne mijenja. Staljin, koji još uvijek predstavlja neku vrstu predloška za rusku vladu, strijeljao je većinu vojnog vrhovnog zapovjedništva tokom kasnih 1930-ih, ali kada je Hitler izvršio invaziju 1941. shvatio je da treba preživjele generale, te im je vratio privilegije, uključujući činove i značke iz carske vojske", navodi The Telegraph, te dodaje: 

"Jučer je čak i Putin spominjao 1917. godinu. Može se reći da su uslovi za miran prijelaz vlasti bili znatno povoljniji 1917. nego danas. Snažna liberalna opozicija izgledala je spremna preuzeti vlast. No, s druge strane, srušili su ih daljnje vojne katastrofe, ekonomske teškoće, unutarnje podjele i preuzimanje vlasti u oktobru 1917. od strane Lenjinovih boljševika. Jedina stvar koja je mogla spasiti Rusiju u martu 1917. bilo je brzo okončanje rata. To bi danas samo moglo spasiti Rusiju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije