Američki specijalci obučavaju vojsku Tajvana za kineski napad

0
Radiosarajevo.ba
Američki specijalci obučavaju vojsku Tajvana za kineski napad
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američki vojnici obučavaju tajvansku vojsku "manje od godinu dana" kako bi osnažili odbranu otoka od Kine, istaknuo je za agenciju France Presse američki dužnosnik, potvrdivši informacije Wall Street Journala.

Dvadesetak vojnika američkih snaga za posebnu namjenu i sastavnica vojnika mornaričkog korpusa obučavaju manje postrojbe tajvanske kopnene vojske i mornarice, saopćio je američki dnevni list, pozivajući se na anonimne službene američke izvore, piše Hina.

"Dvije su skupine, vojnici snaga za posebnu namjenu i konvencionalnih snaga", potvrdio je za AFP taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Istaknuo je da je elitnih vojnika "manje od 20" i da broj konvencionalnih snaga, koje se smjenjuju, "nije velik".

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Skupštine KS sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Dužnosnik nije rekao kada su američki elitni vojnici stigli na otok, ali je rekao da su ondje "manje od godinu dana".

Na novinarski upit Pentagon nije demantirao.

"Ne komentiram operacije, raspoređivanje snaga i posebne obuke, ali htio bih istaknuti da naša potpora Tajvanu i naše obrambene veze (s otokom) odgovarajući prijetnji kakva je danas Narodna Republika Kina", rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Supple.

"Pozivamo Peking da poštuje svoje obaveze mirnog rješavanja sporova" između Kine i Tajvana, dodao je.

Tajvanski mediji ranije pisali o američkim vojnicima, vlade to demantirale
Tajvansko ministarstvo odbrane nije htjelo komentirati.

Tajvanski mediji su u novembru pisali, pozivajući se na mornaričko zapovjedništvo otoka, o dolasku na Tajvan američkih marinaca i specijalaca radi obuke tajvanske vojske u amfibijskim operacijama.

Tajvanske i američke vlasti su bile demantirale informaciju, podsjećajući samo na saradnju na polju odbrane.

SAD povećao prodaju oružja Tajvanu

Premda Kina taj otok s 23 miliona stanovnika smatra svojom pobunjenom pokrajinom koja se treba vratiti u njezin sastav, ako treba i silom, Sjedinjene Države, glavni saveznik tajvanskih vlasti, zadnjih godina su povećale prodaju oružja Tajvanu.

Kina je nedavno nekoliko puta upala u tajvanski zračni prostor, nakon čega je Washington izrazio "zabrinutost" zbog "provokacije" Pekinga.

Takvi su postupci "destabilizirajući" i "potkopavaju regionalni mir i sigurnost", rekao je u nedjelju glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

"Pozivamo Peking da prekine vojni, diplomatski i ekonomski pritisak i svoju prisilu prema Tajvanu", dodao je, potvrdivši "čvrstu potporu" Washingtona svom savezniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije