Američki senatori žele blokirati isporuku aviona F-35 Turskoj

Radiosarajevo.ba
Američki senatori žele blokirati isporuku aviona F-35 Turskoj
Facebook / Ruski S-400 će koštati Ankaru upola manje od američkog

Američki senatori predstavili su u četvrtak nacrt dvostranačkog zakona kojim bi se zabranila isporuka borbenih aviona F-35 Turskoj, sve dok američka vlada ne potvrdi da Ankara neće kupiti ruski raketni sistem S-400, objavio je Reuters, prenosi Al Jazeera Balkans.

Turska je partner u hiljadu milijardi vrijednog projekta proizvodnje lovca F-35, no, Ankara, također, želi kupiti i ruski raketni odbrambeni sistem, za koji Amerikanci tvrde da može ugroziti sigurnost aviona F-35.

Četiri senatora koja su predstavila nacrt, demokrate Jeanne Shaheen i Chris Van Hollen i repubilkanci James Lankford i Thom Tillis, izrazili su negodovanje zbog plana Turske da kupi ruski sistem S-400, navodeći da jedan član NATO- pakta ne može imati oboje.

"Mogućnost da Rusija dobije pristup američkom avionu i tehnologiji u zemlji članici NATO-a, Turskoj, predstavlja nacionalni i globalni sigurnosni rizik", kaže Shaheen.

'Rusija potkopava NATO i SAD'

Reuters je prošle sedmice izvijestio da bi SAD uskoro mogao zamrznuti pripreme za isporuku aviona F-35 Turskoj.

Još uvijek nije donesena nikakva odluka, ali ako se to dogodi, to bi predstavljalo težak udarac ionako poljuljanim odnosima između Washingtona i Ankare.

"Turska je važan saveznik i partner u mnogim američkim akcijama koje se tiču nacionalne sigurnosti SAD-a. No, zabrinjavajuće je da Turska želi blisku saradnju po pitanju odbrane s Rusijom, čiji vladar konstantno želi potkopati NATO-ove i američke interese", rekao je Lankford.

Ankara do sada nije pokazala želju da odustane od sistema S-400, što može dovesti u pitanje budućnost programa F-35, za koji Turska proizvodi trup, gume i ekrane za cockpit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije