Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost: Vjerojatno će biti civilnih žrtava

1
Radiosarajevo.ba
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost: Vjerojatno će biti civilnih žrtava
Foto: EPA / Jake Sullivan

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan govorio je za CNN o krizi u Ukrajini, rekavši da je svijet "u periodu kada bi invazija mogla početi u bilo kojem trenutku", i upozorio na vjerojatne civilne žrtve ako rat počne.

Sullivan je, međutim, rekao da, iako je posljednjih 10 dana došlo do ubrzanja gomilanja ruskih vojnika od 130.000 vojnika, zemlja bi još uvijek mogla riješiti krizu diplomatskim putem.

Komentirajući izvještaje da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu već u srijedu, Sullivan je rekao:

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

Tužilaštvo BiH najavljuje žalbu: I dalje traže pritvor za osumnjičene u predmetu 'Black Tie 2'

"Ne možemo savršeno predvidjeti dan, ali već neko vrijeme govorimo da smo u periodu kada bi invazija mogla početi u bilo kojem trenutku, velika vojna akcija Rusije u Ukrajini mogla bi započeti svakog dana", rekao je.

Upitan zašto se građani SAD pozivaju da napuste zemlju, Sullivan je rekao:

"Ono što smo vidjeli samo u posljednjih 10-ak dana je ubrzanje tog gomilanja i kretanje ruskih snaga svih vrsta bliže granici s Ukrajinom u položaj u kojem bi mogle pokrenuti vojnu akciju vrlo, vrlo brzo", dodaje.

Sullivan je rekao da Rusija postavlja temelje za "napad pod lažnom zastavom" (eng. false flag attack) koji bi pripisali ukrajinskim snagama i koji bi mogla iskoristiti kao izgovor za invaziju na Ukrajinu. Dodao je da su ove obavještajne informacije podijeljene sa saveznicima iz NATO-a koji dijele zaključke SAD-a.

"To je u skladu s ruskim ponašanjem koje smo već vidjeli ranije. Ako pogledate ruske medije, oni postavljaju temelje za potencijalnu izliku podižući mogućnost napada ukrajinskih snaga na same Ruse ili Ruse u Donbasu."

Sullivan je rekao da su civilne žrtve vjerojatne, što je dovelo do savjeta koji poziva američke građane da bježe dok je još moguće.

"Ako dođe do vojne invazije Rusije na Ukrajinu, ona će vjerojatno početi sa značajnom baražom projektila i bombaškim napadima. One nikad nisu toliko precizne kako bi bilo koja vojska željela da budu... pa bi se nevini civili mogli ubijati bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Zatim bi uslijedila navala kopnenih snaga koja bi se kretala preko ukrajinske granice, opet gdje bi nevini civili mogli biti uhvaćeni u unakrsnoj vatri ili zarobljeni na mjestima s kojih se ne mogu maknuti."

Sullivan je ponovio američku poruku da bi posljedice invazije za Rusiju bile brze i ozbiljne, dodajući da SAD sastavlja popis ruskih gospodarskih elita i sprema se potencijalno otpremiti terete plina u Europu ako Rusija "zatvori špinu".

"Spremni smo odgovoriti odmah i odlučno, uz pomoć naših saveznika i partnera. Ako Rusija krene naprijed, branit ćemo teritorij NATO-a, nametnut ćemo troškove Rusiji i osigurat ćemo da iz ovoga izađemo kao Zapad jači, odlučniji, svrsishodniji nego što smo bili u 30 godina, i da Rusija na kraju trpi značajan strateški trošak za vojnu akciju", zaključuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije