Američki republikanski senator Tim Scott odustao od predsjedničke utrke

0
Radiosarajevo.ba
Američki republikanski senator Tim Scott odustao od predsjedničke utrke
Foto: EPA - EFE / Tim Scott

Američki republikanski senator Tim Scott iz Južne Karoline odustao je od predsjedničke utrke 2024, javlja BBC u ponedjeljak.

Nadao se da će postati prvi Afroamerikanac koji će osigurati republikansku nominaciju.

"Mislim da su glasači, koji su najizvanredniji ljudi na planetu, zaista jasni kad mi govore: 'Ne sada, Tim', rekao je Scott za Fox News.

Senzacija u Miamiju: Lando Norris stigao do prve pobjede u F1

Senzacija u Miamiju: Lando Norris stigao do prve pobjede u F1

Iako je Tim Scott bio vrlo dobro finansiran, nije uspio ostvariti značajan utjecaj u anketama.

Nije podržao ni jednog od preostalih kandidata i isključio je mogućnost takmičenja za potpredsjednika.

"Bit ću iskren s vama. Kandidirao sam se za predsjednika da bih postao predsjednik", rekao je voditelju Foxa i ličnom prijatelju Treyu Gowdyju u intervjuu u nedjelju.

Dodao je da biti potpredsjednik nije bilo na njegovom "spisku obaveza".

Nakon što je u maju ušao u utrku za republikansku nominaciju, Scott (58) se predstavio kao duboko konzervativni kandidat koji bi mogao biti bolji u prevladavanju američkih političkih podjela od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nastupao je s uglavnom pozitivnim porukama, obećavajući da će oživjeti američku "kulturu veličine", a svoju ličnu priču reklamirao je kao utjelovljenje američkog sna.

Njegova odluka da se povuče iz republikanske predsjedničke kampanje došla je ubrzo nakon treće predsjedničke debate prošle sedmice u Miamiju.

Scotta su često u debatama na pozornici zasjenili drugi kandidati, a njegova optimistična poruka u kampanji nije uspjela privući birače – suočio se s mogućnošću da se ne kvalificira za sljedeću republikansku debatu 6. decembra.

Donald Trump, favorit u utrci s uvjerljivom prednošću nad svojim republikanskim protivnicima, nije učestvovao u televizijskim debatama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije