Američki policajac: Ne brinite, ubijamo samo crnce

Radiosarajevo.ba
Američki policajac: Ne brinite, ubijamo samo crnce
Policajac savezne američke države Georgia izazvao je burne reakcije javnosti kada je procurio video-snimak na kojem govori da oni "ubijaju samo crnce".

Poručnik Greg Abott najavio je povlačenje iz policije u Kobu u Georgiji nakon što su mu nadređeni nagovijestili otkaz jer se pojavio video-snimak kako u julu prošle godine ženi u automobilu koju je zaustavio zbog rutinske kontrole govori „ne briniti, ubijamo samo crnce“, piše „Washington post“.

Abott koji trideset godina radi u policiji je, kako se vidi na snimku sa nadzorne kamere, zaustavio automobil radi rutinske kontrole, a žena koja se nalazi u vozilu govori da „ne želi da spusti ruke kako bi uzela mobilni telefon jer je vidjela mnogo video snimaka na kojima policajci ubijaju ljude“.

On joj na to govori: „Ali vi niste crnkinja, ne brinite. Mi ubijamo samo crnce. Samo crnce ubijamo, zar ne? Sve snimke koje ste vidjeli, na njima samo crnce ubijamo, je li tako?“.

Poručnika su na konferenciji za novinare opisali kao ‘časnog policajca’ koji je počinio veliku grešku.

"Ne znam šta je mislio, ali znam što je rekao", dodali su na konferenciji. Policijska Kancelarija za neprikladne rasističke komentare saznala u srijedu za ovaj slučaj nakon što su vidjeli snimak kog se dokopala ABC-jeva televizija WSB.

Do kraja istrage Abott je suspendovan, ali njegov advokat kaže da u potpunosti sarađuje i da njegovu izjavu treba posmatrati u kontekstu. Šef policije, međutim, kaže da bez obzira na kontekst, izgovora za ovakav komentar - nema. Podsjetimo, 2015. i 2016. godine u SAD dogodilo se više ubistava Afroamerikanaca koje su počinili pripadnici policije, a zbog kojih je američka, ali i svjetska, javnost bili uzrujana i ogorčena policijskim službenicima.  

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije