Američki mediji: SAD je u stanju da rusku vojnu silu dovede do nestanka

Radiosarajevo.ba
Američki mediji: SAD je u stanju da rusku vojnu silu dovede do nestanka
Foto:PrtSc/Reuters / Borbeni avioni

Američki časopis The National Interest objavio je članak u kojem je analizirao strategiju odvraćanja koja se oslanja na ono što je u vojnoj terminologiji poznato kao “nuklearna trijada”, odnosno arsenal koji se sastoji od tri komponente: strateški bombarderi, balističke rakete i nuklearne podmornice.

Peter Huessy, direktor kompanije Geo-Strategic Analysis za odbrambeno konsultiranje, osvrnuo se na prijedlog američkog fizičara Frank von Hippela, da se SAD trebaju riješiti svojih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), prenosi Aljezeera.

Kao što su prethodni šefovi američke Strateške komande jasno stavili do znanja, SAD neće lansirati nijednu balističku raketu dok ne dobije dvostruku potvrdu da je zemlja izložena napadu.

Čak i ako bi SAD razmatrale mogućnost lansiranja balističke rakete, američki sateliti moraju potvrditi da je uočen raketni napad protivničkih snaga prije nego odgovori na njega.

Pored toga, radari također moraju potvrditi da je raketa usmjerena prema američkim ciljevima, a tek tada će razne vojne i civilne vođe sazvati konferenciju o lansiranju kako bi utvrdili prirodu napada i prijetnju koju on predstavlja.

Uprkos brojnim kasnijim krizama nijedan američki predsjednik nije izdao naredbu za lansiranje ICBM-a ili slične rakete iz podmornice otkako je to oružje stavljeno u pripravnost.

Međutim, Rusi i Kinezi, prema Peteru Huessyju, nuklearno oružje vide kao sredstvo prisile SAD-a da se povuče kada izbije bilo kakva kriza, što njihovoj agresiji pruža mogućnost da uspije.

Prema riječima Petera Huessyja, ako Rusija započne sveobuhvatni napad na Sjedinjene Američke Države, ta država će imati mogućnost da uzvrati u znak odmazde što će joj omogućiti da eliminira preostalu rusku vojnu moć i dovede do njenog nestanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije