Američki mediji pišu Trump bi želo da se njegov lik nađe na planini Rushmore

Radiosarajevo.ba
Američki mediji pišu Trump bi želo da se njegov lik nađe na planini Rushmore
Foto: EPA-EFE / Mount Rushmore

Administracija Bijele kuće kontaktirala je guvernerku Južne Dakote Kristi Noem još prošle godine o mogućnosti dodavanja lika Donalda Trumpa na Mount Rushmoru - spomenika isklesanog u stijeni na kojem se nalaze likovi četiri američka predsjednika: Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna i Theodorea Roosevelt, piše New York Times.

Američki predsjednik je još 2018. godine nagovijestio Kristi Noem svoju želju o dodavanju svog lika na spomenik.

Njih dvoje su tokom guvernerkine tadašnje posjete Bijeloj kući razovarali u Ovalnoj kancelariji kada joj je Trump rekao da je njegov san da se nađe na Maunt Rašmoru.

"Počela sam da se smijem. On se nije smijao, bio je potpuno ozbiljan. Rekao mi je: 'Kristi, dođi ovamo, daj mi ruku'. Rukovali smo se i ja sam ga pozvala da dođe u posjetu Južnoj Dakoti: 'Gospodine predsjedniče, treba da dođete kod nas do Maunt Rašmora'. Tada mi je rekao: 'Da li znaš da mi je san da moje lice bude na Mount Rushmoru?'", rekla je tada guvernerka.

Tokom svoje pojsete 4. jula Trump je održao govor u kojem je branio Mount Rushmoru, ističući da će "stajati zauvijek kao vječna počast našim precima i slobodi".

Nakon pisanja medija o navodnoj ideji američkog predsjednik oglasio se i o on na svom Twitter profilu.

"Ovo je lažna vijest od propadajućeg New York Timesa i CNN-a. Nikada nisam ovo predložio, ali kada se pogleda koliko stvari sam uradio za 3 i po godine, možda više nego i jedan drugi predsjednik, ovo mi se počinje činiti kao dobra ideja"; napisao je Trump.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije